Összefog a Renault a Daimlerrel

2010.04.07. 10:00
Bejelentette a stratégiai együttműködést a Daimler, a Renault és a Nissan, amelynek keretein belül szimbolikus részesedést is szerez egymásban a három autógyártó. A Renault és a Nissan együttesen 3,1 százalékos tulajdonrészt szerez a német autógyártóban, a Daimler pedig szintén 3,1 százalékos részesedéshez jut két, már korábban egy csoportba került partnerében.

A Daimler 32,9 millió darab új részvényt bocsát ki a tranzakcióhoz, míg a Nissan 89 millió darab részvény kibocsátását tervezi. A Renault és a Nissan szövetségéhez csatlakozik most a Daimler is, a francia autógyártó már most is 44 százalékos részesedéssel rendelkezik ázsiai szektortársában.

A három autógyártó főként a kisautók terén működik együtt, mint például a Daimler következő smartja, vagy Renault Twingo, illetve ezek elektromos modelljein. Az együttműködés a kisautó gyártás technológiájának és fejlesztési költségeinek megosztását célozza meg.

Bár a három autógyártó önálló marad, összesített értékesítéseik a személyautók és a könnyű tehergépjárművek terén elérték tavaly a 6,7 millió darabot, ezzel pedig beelőzik a Volkswagent is, amely 6,3 millió darab autót adott el 2009-ben - közölte a JD Power & Associates elemzője a Bloomberggel. Ehhez képest a világ legnagyobb autógyártója, a Toyota 7 millió járművet értékesített a tavalyi évben.

A Daimler árfolyama kismértékben, 0,8 százalékkal emelkedett a hírre a ma reggeli kereskedésben. A francia cég befektetői kevésbé örültek a hírnek: a Renault részvényei 0,4 százalékkal értékelődtek le.