Az EU és az IMF segítségét kérte Görögország

2010.04.23. 12:48 Módosítva: 2010.04.23. 15:01

A görög miniszterelnök, George Papandreou percekkel ezelőtt bejelentette, hogy Görögország kéri az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap által összeállított 45 milliárd eurós hitelkeret aktiválását. Ezzel a görög vezetés hivatalosan is beismerte, hogy az ország nem képes önállóan finanszírozni magát a pénzpiacokról.

A görög államkötvények nemfizetésének lehetőségét számszerűsítő ún. CDS felár már tegnap is rekord magasságokba szökött, ami jól mutatta, hogy a piaci szereplők milyen meggyőződéssel spekuláltak Görögország fizetésképtelenségére - írja az Equilor gyorsjelentésében.

A cég elemzői emlékeztetnek: a piaci fejlemények fényében küszöbön állt már a görög fizetésképtelenség. Bár a mai bejelentés ennek egy kvázi beismerése, a piacok alapvetően kitörő örömmel fogadták a bejelentést. Ennek ellenére véleményünk szerint ez csak rövid távon orvosolja a problémákat és igazából nem jelent hosszú távú megoldást a görög problémára. A görög gazdaságnak, különösen az államháztartásnak nyilvánvalóan mélyrenyúló átalakításokra van szüksége a kiadási oldalon. Ennek véghezvitele azonban a görög társadalom heves ellenállásába ütközhet.

Mint ismert, a hamarosan a déli állam rendelkezésére bocsátott 45 milliárd eurós hitelkeret összességében csak 2011 tavaszáig oldja meg a görög adósságfinanszírozást. Azt követően azonban újabb csomagra lehet szükség, annak fényében, hogy a befektetők mennyire tartják megvalósíthatónak a görög kormány által kitűzött költségvetési hiánycsökkentő intézkedéseket. Ha úgy érzik a piaci szereplők, hogy az addig végrehajtott kiigazító lépések nem elegendőek a pénzügyi egyensúlytalanságok hosszútávú kezelésére, akkor akár jövő ilyenkor sem lehetnek hajlandóak alacsony hozam mellett finanszírozni a görög államot.

Összességében tehát rövidtávon pozitív árfolyammozgásokra számítunk, azonban akár napokon belül sem tartjuk kizártnak a kijózanodást a piaci szereplők részéről, amint belátják, hogy a mai bejelentéstől még nem múlt el a hosszútávú görög államcsőd veszélye. Csupán elodázták a kérdést egyelőre.

A Nemzetközi Valutaalap gyorsan fog reagálni a görög kérelemre - közölte a nemzetközi pénzügyi szervezet vezérigazgatója. Dominique Strauss-Kahn közleményben tudatta: "készen állunk arra, hogy gyorsan döntsünk a kérdésben". Jeórjiosz Papakonsztantinu pénzügyminiszter - aki részt vesz az IMF/Világbank hétvégi tanácskozásán - várhatóan szombaton találkozik Strauss-Kahnnal.

Hasonlóan nyilatkozott az Európai Bizottság is, gyors és hatékony döntést ígértek. Korábbi döntéseivel az Eurogroup és az uniós vezetők már megteremtették a gyors hitelfelszabadítás lehetőségét.