Kártérítést követelnek a légitársaságok

2010.04.23. 07:56

A légitársaságok kompenzációt várnak a kormányoktól a majdnem egyhetes légtérzár okozta veszteségeikért, amely a második világháború óta nem látott mértékben tette lehetetlenné tevékenységüket - jelentette a BBC. Tegnapra a légi forgalom közel száz százaléka helyreállt Európa légterében, ám néhány svéd és norvég repülőteret újra le kellett zárni, mert a vulkáni hamufelhő váratlanul északnak fordult.

A repülési tiltás érintette a finn és a skót légtér egy részét is. Giovanni Bisignani, a világ légitársaságainak szövetsége (IATA) elnöke elviselhetetlennek nevezte a légtérzár okozta károkat: az ágazat, amely tavaly 9,4 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a válság miatt, az idén pedig további 2,8 milliárd dollár hiánnyal számol, nem tudja kezelni azt az újabb 1,7 milliárd dollár veszteséget, amit a forgalom korlátozása okozott. Bisignani a kormányok rossz döntéseit okolja az ötnapos káoszért, tudományos kutatók szerint azonban a hatóságoknak nemigen volt más lehetőségük, mint a repülések leállítása, ugyanis mivel nem sokat tudunk a hét elejihez hasonló vulkáni hamufelhők hatásairól, ezért jobb az óvatosság.

Az IATA szerint a veszteséget nem a cégek rossz gazdálkodása okozta, ezért nem várható el tőlük, hogy kigazdálkodják annak fedezetét. Michael O'Leary, a Ryanair, Európa legnagyobb diszkont-légitársasága vezérigazgatója perekkel fenyegetőzik azért, mert az uniós előírásoknak megfelelően el kellett szállásolniuk a reptereken ragadt utasaikat. Cége kész visszafizetni az egyébként filléres jegyárakat, de a több ezer dolláros kiadás megtérítéséért perre mehetnek a Ryanair székhelyének helyet adó Írország légügyi hatóságaival.