Eltüntetik a britek az 500 eurósokat

2010.05.14. 11:46
Nagy-Britanniában a pénzváltók kivonták a forgalomból az 500 eurósokat, pontosabban nem foglalkoznak beváltásukkal, mivel a címlet egyre közkedveltebb a pénzmosók körében.

A londoni szervezett bűnözés elleni hatóság (Serious Organised Crime Agency) adatai szerint a szigetországban forgalomban lévő 500 eurós címletek 90 százaléka szervezett bűnözők kezében van, vagyis ez lett a bűnszervezetek profitmosásra használt pénze.

A bankjegy betiltása azt jelenti, hogy ezentúl senki nem tud majd 500 eurós címletet vásárolni az ország pénzváltóinál, azonban a turisták számára fenntartják a lehetőséget, hogy a külföldről magukkal hozott címletet az országba lépéskor fontra váltsák.

A SOCA nyolc hónapon keresztül vizsgálta a bankjegy mozgását az országban, melyből kiderült, hogy azt szinte kizárólag bűnszerveztek pénzeinek tisztára mosására használták. Nagyobb mennyiségű pénz országokon átívelő mozgására ugyanis nagyobb címleteket szoktak használni, hogy fizikailag kevesebb pénzt kelljen mozgatniuk.

Mintegy 500 millió eurónyi forog a címletből Nagy-Britanniában, melyből kevesebb, mint 10 százaléknyi köthető turistaforgalomhoz.

A SOCA igazgatóhelyettese a BBC-nek elmondta, hogy a pénzjegyet április 20-án vonták ki titokban a forgalomból. Ezek után a bűnszervezeteknek tehát nehezebb lesz feketén keresett fontjaikat tisztára mosni, illetve az országból kivinni.