Lázba hozta Európát a bankadó

2010.06.17. 15:37
Az európai szintű banki különadó bevezetése mellett kötelezheti el magát mai ülésének záróközleményében az Európai Tanács. Bár Nagy-Britannia külön úton jár (az ottani bankadó részleteit néhány nap múlva ismerhetjük meg), Angela Merkel német kancellár az európai állam- és kormányfők csütörtöki ülése előtt azt mondta: kéri az Európai Unió tagállamait, hogy álljanak ki az egységes európai bank- és pénzpiaci adó bevezetése mellett.

Hogy ez pontosan mit jelent a gyakorlatban, és milyen időzítéssel fogják bevezetni, arról az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak októberben kell majd jelentést tennie. Nehezíti a dolgukat, hogy a megvalósítást az egyes tagállamok eltérő módon képzelik el, a felhasználással kapcsolatban például nagy különbség, hogy Franciaország Nagy-Britanniához (és vélhetően Magyarországhoz) hasonlóan általános költségvetési célokra fordítaná, Németország viszont a jövőbeni válságok megelőzését segítené vele.

A választások utáni heteit élő Nagy-Britanniában a fentiektől függetlenül jelentős pénzügyi reformokra kerül sor a közeljövőben. George Osborne pénzügyminiszter bejelentette: megszünteti a kormány a Pénzügyi Szolgáltatások Hatóságát (FSA), és a bankfelügyeleti jogok nagy részét a Bank of England kezébe adja. Ezzel gyakorlatilag a Gordon Brown akkori pénzügyminiszter által 1997-ben felállított rendszer szűnhet meg.

A pénzügyi felügyeleti jogokat a jövőben három külön szervezet, a jegybank égisze alatt létrejövő Prudenciális Szabályozási Hatóság (PRA), valamint a Pénzügypolitikai Bizottság (FPC), illetve egy külön fogyasztóvédelmi és piacfelügyelő ügynökség látja majd el a szigetországben. Ezeket két év alatt szeretnék felállítani. A konzervatívok szándékai szerint az új rendszerrel elérik majd, hogy ne kelljen a korábbiakhoz hasonló nagyságrendű állami mentőcsomaghoz nyúlni Nagy-Britanniában.

A bankadóval, illetve egyes nagybankok esetleges feldarabolásával kapcsolatos tervekről egyelőre kevesebbet tudni, előbbivel kapcsolatban a költségvetési javaslat június 22-ei bemutatása után lehetünk okosabbak, utóbbiról (például a lakossági és befektetési üzletágak esetleges szétválasztásának szükségességéről) pedig egy külön felállított bizottság dönt majd. Ami a bankadót illeti, a Reuters úgy tudja, az amerikaihoz hasonlóan a banki kötelezettségek 0,15 százalékát terhelő, nem nyereségarányos teherről lenne szó, így ötmilliárd fontot tudnának beszedni a szektortól.