Elfogadták a nyugdíjreformot Görögországban

2010.07.09. 10:18
A nyugdíjrendszer átfogó reformját tartalmazó törvényt tegnap elfogadta a görög parlament, a miniszterelnök szerint a lépéssel biztosítják azt, hogy a jelenleg 20-30 éves korosztály is biztonsággal kaphasson évtizedek múlva nyugdíjat. A szavazással egyidejűleg sztrájkot hirdetett a két legnagyobb szakszervezet, ennek megfelelően akadozás volt a légi-, komp- és közösségi közlekedésben.

A görög parlament elfogadta a nyugdíjrendszer reformjáról szóló törvénytervezetet, amire azért volt szükség, mivel a rendszer túlságosan bőkezű volt, a nyugdíjak biztonságos kifizetése pedig beavatkozás nélkül veszélybe került volna.

Az ország két legnagyobb szakszervezete sztrájkot hirdetett, azonban ez sem tántoríthatta el a kormányzó pártot a csomag elfogadásától. Végül a törvény mellett 159 képviselő szavazott, míg ellene 137 - írja az Investment & Pensions.

Jól mutatja a helyzet tarthatatlanságát, hogy a nyugdíjrendszer jelenlegi hiánya meghaladta a négymilliárd eurót is, míg a költségvetési hiány a GDP 13,7 százalékát. A kormány célja a kapott mentőcsomagért cserébe, hogy a költségvetési hiányt 2014 végére a GDP három százaléka alá szorítsák le.

Az új szabályok értelmében csökkennek a nyugdíjak, szigorúbban felügyelik a korai nyugdíjazást, nő a nyugdíjkorhatár és változik a nyugdíjak kiszámítási módja. A változtatásoktól többek között azt várja a kormány, hogy a tényleges nyugdíjkorhatár 61,5 évről 63,5 évre emelkedjen.

A szakszervezetek sztrájkja a szavazás napján megbénította az országot, helyi repülőgépjáratokat kellett törölni vagy elhalasztani, Athénban a közösségi közlekedés is leállt, a szárazföld és a szigetek közötti kompközlekedés is akadozott.

A To Vima újság felmérése szerint az emberek 45 százaléka szerint a tüntetők akciója csak ront a helyzetükön, több mint 20 százalék egyetért a tüntetőkkel (azonban mindez a gazdaság kárára válik), míg 31 százalék szerint a reformintézkedések elkerülhetetlenek.