Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Gyorsan megbukott a román adócsomag

2010.07.14. 07:11
Annak ellenére, hogy júliustól jelentős átalakításon ment keresztül a román adórendszer, a pénzügyminiszter elégedetlen az eredménnyel. Jövőre újabb jelentősebb átalakítás indul, megszűnhet az egykulcsos adórendszer is.

Alig két hét telt azóta, hogy Romániában életbe léptek a kormány megszorító és adónövelő intézkedései, máris kiderült, hogy a rohamtempóban kidolgozott jogszabályok nem hozzák majd a várt eredményeket. Ezt Sebastian Vladescu pénzügyminiszter is beismerte, aki szerint elhamarkodott lépés volt az áfa növelése és többek között rosszul dolgozták ki az ingatlanadót is – írja a Napi Gazdaság.

Budapestre várva

Korábban a romániai sajtóhírek arról szóltak, hogy a kormány különadóval sújtaná a pénzintézeteket is. Bár a pénzügyminiszter terveiben a bankadó bevezetése nem szerepel, piaci szereplők szerint Bukarest nem állt el ebbéli szándékától, mindössze a magyarországi események végkifejletére vár.

A tárcavezető szerint az adórendszer teljes reformjára van szükség. Így meg kell szüntetni a 16 százalékos, egykulcsos adónemet és be kell vezetni a progresszív adóztatást, legalább három-négy százalékponttal kell csökkenteni az áfát és egy-két százalékkal mérsékelni a jelenleg 16 százalékos profitadót is.

A jövedelmek mértékének függvényében Vladescu különböző adókulcsokat alkalmazna, a legalacsonyabb teher a nyugdíjakat sújtaná, adómentességet pedig a tervek szerint csak a 30 százalékkal megnövelt minimálbér élvezne. A pénzügyminiszter szerint a jelenlegi ingatlanadó mértéke túl alacsony és emellett diszkriminatív is, sok a kiskapu és az ingatlanok értékének csupán töredéke után fizetnek adót, ezért jövőre az adóhatóság mérné fel az ingatlanokat.

A tervek szerint bevezetik az úgynevezett luxusadót is, amely azokat sújtaná, akiknek bevallott jövedelmük és nagy értékű tulajdonaik között kirívóan nagy a különbség. A vállalkozói szféra érdekében 15 százalékra csökkenne a társasági és az osztalékadó, de a nehezen ellenőrizhető ágazatoknál - mint például a vendéglátás vagy más szolgáltatások - megmaradna a bevétel függvényében megállapított minimáladó.

A július elsejétől életbe lépett változások közül a legfontosabb, hogy 19-ről 24 százalékra emelték az áfát, a kedvezményes áfakulcs alá tartozó, illetve az áfamentes termékek terhe nem változott. Adókötelessé váltak ugyanakkor a cafeteria jellegű juttatások, az ajándékutalványokat, bölcsődejegyeket és üdülési utalványokat 16 százalékos adóteherrel sújtják. Hasonló mértékű terhet kell az államkasszába utalni a kamat, a tőzsdei ügyletek és az árfolyamnyereség után.

A szerencsejátékból származó jövedelemre egységes, 25 százalékos adót vetettek ki. Sürgősséggel döntöttek az ingatlanadózás módosításáról is, az új jogszabály szerint a második lakásra az eddiginél 65 százalékkal, a harmadikra 150, a negyedikre és minden továbbira pedig 300 százalékkal több adót kell fizetnie a tulajdonosnak.

Többletadó sújtja az 1601 köbcentiméteresnél nagyobb hengerűrtartalmú személygépkocsik tulajdonosait is, az adónem ugyanis a jármű teljesítményének függvényében nő és a korábbi teher akár két-háromszorosa is lehet. Emellett adókötelessé váltak a kismotorok és a robogók is. Júliustól a szerzői jogokból származó bevételekből a jelenlegi 40 százalékról húsz százalékra csökkent a leírható költségarány és adókötelessé váltak a végkielégítések is.