Brüsszel a fúziós reaktorra fogad

2010.07.22. 07:49 Módosítva: 2010.07.22. 08:04

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy további összegekkel támogatja a nemzetközi kísérleti termonukleáris reaktor (ITER) építését. A franciaországi Cadarache-ban épülő fúziós reaktor Európára jutó költsége ugyanis az eredetileg tervezett 2,7 milliárd eurónak több mint kétszeresére emelkedett. Ezért különböző kutatási programokból, költségvetési tartalékokból és projektek fel nem használt kereteiből "kaparnak össze" 1,4 milliárd eurót 2012-2013-ra.

Az ITER kísérleti fúziós reaktor, azt ígéri, hogy hidat építhetnek a kísérletek és az áramtermelő erőművek között. A termonukleáris erőmű a jövő energiaellátásának kulcsa, amely biztonságosan és minden szennyezés nélkül, a napban végbemenő folyamathoz hasonlóan onthatja majd az energiát. A nemzetközi projektben az EU, az USA, Kína, Japán, India, Oroszország és Dél-Korea vesz részt. A "vendéglátó" Európai Unió a költségek 45 százalékát állja, ebből 80 százalékot ad az Euratom, 20 százalékot a létesítménynek otthont adó Franciaország. A teljes költség a becslések szerint el fogja érni a 16 milliárd eurót. Ennél is nagyobb probléma, hogy az eredeti elképzelések szerint 10 éven belül sikeresen zárulhatott volna a kísérlet, most azonban számos szakember úgy véli, hogy ehhez legalább még 30 évre lesz szükség.

A környezetvédőknek ugyan elméletileg örülniük kellene a tiszta energiát szolgáltató fúziós erőműnek, a helyzet azonban a gyakorlatban nem ilyen egyértelmű. Az Európai Parlament Zöld Pártja is megosztott, ugyanis képviselői közül sokan attól tartanak, hogy a monstre beruházás elszívja a pénzt más, olcsóbb és gyorsabban realizálható alternatív megújuló energiaforrások hasznosítása elől.