A románokkal harmonikus az IMF viszonya

2010.07.27. 12:21 Módosítva: 2010.07.27. 12:26
Rendkívül termékenynek nevezte a román jegybankban folytatott tárgyalásait a Nemzetközi Valutaalap (IMF) bukaresti küldöttségének vezetője.

Az IMF a Romániának nyújtott hitel soron következő felülvizsgálatát végzi, illetve a 2011-es költségvetésről tárgyal Bukarestben. Jeffrey Franks, a Valutalap delegációjának vezetője a megbeszélésekről szólva elmondta: a tárgyalásokon áttekintették az általános gazdasági helyzetet, az adó-és költségvetési politikát, valamint a pénzügyi-és bankszektorban uralkodó állapotokat. "Részletekbe azonban nem mentünk például az adókat, illetve az állami alkalmazottak fizetését illetően" - mondta Franks. Hozzátette: ezeket a kérdéseket az IMF és a román pénzügyminisztérium képviselői vitatják majd meg, beleértve az államháztartási hiányt is.

A bukaresti IMF-küldöttségvezető szerint szó lehet egy újabb hitelmegállapodásról is - a jelenlegi kilenc hónap múlva lejár -, miután a román kormány jelezte együttműködési szándékát a nemzetközi pénzügyi szervezettel, ám Franks szerint korai lenne még erről beszélni.

Az IMF-küldöttségnek most három fő feladata van Bukarestben: elemezni az idei költségvetésen végrehajtott módosításokat, megvitatni a jövő évi költségvetési terveket, áttekinteni az adó-és költségvetési politikát.

Az IMF küldöttségének következtetései alapján dönt a washingtoni pénzintézet arról, hogy folyósítja-e Romániának a tavaly márciusban kötött, 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi megállapodás hatodik részletét. Az IMF által biztosított, csaknem 13 milliárd euró kölcsön hatodik részlete meghaladja a 900 millió eurót.

Pár napja utaltak

Az ötödik, szintén 900 eurós részletet alig pár napja, a hétvégén hagyta jóvá az IMF vezetése. A Valutaalap egyben hozzájárult az idei államháztartásideficit-cél emelésébe, látva azt, hogy az ottani kormány kemény kiadáslefaragási intézkedései (állami szférában a bérek 25 százalékos megnyirbálása, tízezrek elküldése a közszférából) ellenére sem tartható a korábbi hiányterv, a megszorítások pedig nem tudják megakadályozni a deficittúllépést, csak nagyban mérsékelni tudják a hiánytúlfutást.

A román kormány és az IMF eredetileg abban állapodott meg, hogy Románia az idén a hazai össztermékhez (GDP) képest 3,6 százalékos államháztartási hiányt céloz meg. Az idei célt már tavaly októberben 5,9 százalékra emelték, majd most tovább enyhítették a követelményt, 6,8 százalékra. Az első negyedév után ugyanis kiderült, hogy a módosított hiánycél is teljesíthetetlen, sőt, az IMF elemzése szerint 9,1 százalékos deficit lett volna várható ez év végén sürgős kiegészítő intézkedések nélkül.

Tőlünk délre más utat járnak

A román kormány tehát egészen másként viszonyol az IMF-hez, mint a magyar kabinet. A románok az együttműködést keresik, és a jelzések szerint az IMF kész egy újabb hitelkeretről szóló tárgyalásokra is, szemben a magyar helyzettel: Orbán Viktor kormánya és az IMF-EU-duó között megszakadtak a tárgyalások, és bár korábban több kormánytisztviselő (Matolcsy György miniszter, Szapáry György miniszterelnöki főtanácsadó) is azt hangoztatta, újabb hitelkeretről szeretnének megállapodni a Valutaalappal, ezt pár napja Orbán kizárta, mondván, nincs szüksége a kormánynak az IMF pénzére.