A magyarról mintáznák a brit diákhitelt?

2010.08.17. 16:17
Magyar modellen alapuló, jövedelemarányos diákhitel-rendszer bevezetését fontolgatják a brit kormány illetékesei – jelentette a Financial Times brit pénzügyi-politikai napilap.

Más országokhoz hasonlóan a brit kormányra is jelentős nyomás nehezedik, hogy csökkentse az állam hozzájárulását az oktatás finanszírozásához. A koalíció még az ősz folyamán szeretne megoldást találni ebben a témában.

A javaslat célja az lenne, hogy – szemben az egykulcsos visszafizetési rendszerrel – különbséget tegyen a volt hallgatók között jövedelmük alapján, és az alacsonyabb fizetésűeket mentesítse a túlzott tehertől.

A magyar modellen alapuló rendszerben a hitelhez szükséges forrást a pénzügyi és tőkepiacokról, kötvénykibocsátással finanszíroznák. A törlesztést azt követően kellene megkezdeni, hogy a hallgató megjelent a munkaerőpiacon – derül ki a lapjelentésből.

A tervet neves egyetemek egy csoportja terjesztette elő, és a kormány tagjai – más megoldásokkal együtt – jelenleg vizsgálják. Az utóbbi időben tett nyilatkozataiban Vincent Cable, az üzleti és banki ügyek minisztere utalt rá, hogy megfontolandónak tartja ezt az elképzelést.