Csődeljárás alatt a lengyel Orbis

2010.09.29. 14:15

Csődeljárást kezdeményezett maga ellen szerda reggel Lengyelország egyik legnagyobb utazásszervezője, a PBP Orbis. A cég igazgatósága tájékoztatott: felfüggesztették az 1920-ban Lvov-ban alapított iroda minden tevékenységét, valamint törölték az összes útjukat – írja a Turizmusonline.hu.

A csődhelyzet oka a jelenlegi többségi tulajdonos, az Enterprise Investors (EI) magán- és kockázati tőkealap kezelő vállalat döntése, mely szerint az EI képtelen tovább finanszírozni a PBP Orbist. Erről még szeptember 14-én tájékoztatta az utazási iroda vezetőségét – olvasható az EI közleményében.

A 20 éve alapított EI ez év január 7-én vásárolta meg az Orbis Travelrészvényeinek 95,08 százalékát. Az eladó Orbis S.A. azóta is Orbis név alatt működik, és szállodák üzemeltetését végzi Lengyelországban. A PBP Orbis-nak 1064 utasa tartózkodik jelenleg Görögországban, Egyiptomban, Törökországban, Spanyolországban és Máltán. Az utasok hazaszállításáról a Signal Iduna biztosító gondoskodik majd.

A PBP Orbis közleménye szerint a társaság vezetése „a legutolsó pillanatig megpróbálta megmenteni a céget egy szerkezetátalakítási programmal és lehetséges új befektetők bevonásával”. Az Orbis a második lengyel utazásszervező, amely csődbe jutott az idén, az első a Selectours volt.

A csőd hatása nem hagyta érintetlenül a PBP Orbis korábbi tulajdonosát, az Orbis S.A.-t, amelynek részvényei ma reggel 5 százalékot vesztettek értékükből a varsói értéktőzsdén. A márka védelme érdekében a menedzsment azonnali hatállyal felmondta azt a szerződést, amely engedélyezte a PBP Orbisnak az „Orbis Travel” márkanév használatát.

A PBP Orbis csődje 13,64 millió zloty veszteséget okozhat az Orbis S.A.-nak. Amint egy vállalati közleményből kiderül, a két társaság között 7,64 millió zloty értékű hitelszerződés volt érvényben, míg 6 millió zloty volt az utazásszervező vagyoni biztosítékának összege.