Baj lehet a helikopterről szórt pénzzel

2010.11.05. 07:26 Módosítva: 2010.11.05. 09:40
Visszafelé sülhet el a Fed által tegnap bejelentett, 600 milliárd dollár összértékű eszközvásárlási program - figyelmeztet a PIMCO vezetője, Mohamed El-Erian. A szakértő szerint az amerikai jegybank a jövőben vélhetően újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket lesz kénytelen bejelenteni.

Az amerikai gazdaságba pumpált pénz egy része vélhetően kiszivárog majd más gazdaságokba, erősítve azon gazdaságok devizáit, melyeknek egyébként gyenge hazai fizetőeszközre lenne szükségük - írta a szakértő egy, a Financial Times internetes oldalán megjelent cikkében. Mindez pedig növeli a kockázatát, hogy egyes országok szigorúbban szabályozzák majd a tőkebeáramlást.

El-Erian szerint az amerikai jegybanknak vélhetően újabb gazdaságélénkítő intézkedések bejelentésére kényszerül majd, a többi országnak azonban “nincs szüksége erre az extra likviditásra". Számos feltörekvő piaci gazdaság, köztük Brazília és Kína is már közel van a túlhevüléshez, az eurozóna és Japán pedig aligha “engedhetik meg" devizáik további felértékelődését - közölte a szakértő.

Az amerikai jegybank által bejelentett újabb eszközvásárlási program kapcsán egy másik neves befektetési guru, Mark Möbius is kifejtette véleményét: szerinte a dollármilliárdos likviditásbővítés nem kifejezetten jó hír a fejlődő régiók számára.

A Templeton feltörekvő piaci szakértője szerint az intézkedés a tőkeáramlást megint a feltörekvő piacok irányába tolhatja el, ahogy azt az első alkalommal is láthattuk, miközben ezek a piacok már most is egy bika piac közepén tartanak. Möbius szerint sok ország nagyon nehéz helyzetben találhatja magát, hiszen az inflációs kockázatok most jelentkeznek majd csak igazán.