Jelentős mentőcsomagot kaphatnak az írek

2010.11.18. 11:06 Módosítva: 2010.11.18. 11:11
Írország várhatóan végül igénybe veszi az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap segítségét és a pénzügyi mentőcsomag mérete több 10 milliárd eurót tehet ki - nyilatkozta az ír jegybankelnök Patrick Honohan csütörtökön. A hír látványosan javította a nemzetközi befektetői hangulatot, a forint is új erőre kapott.

A várakozások szerint a tárgyalások eredményesek lesznek és a hitel, valamint annak folyósítása elérhetővé válik Írország számára - nyilatkozta a jegybankelnök az RTE állami televíziónak. Mint ismeretes, csütörtökön érkezett Dublinba az EU-EKB-IMF delegációja, hogy áttekintsék Írország 4 éves költségvetési terveit.

Honohan nyilatkozatában kitért arra is, hogy a tárgyalások nem "kimentésről" szólnak, ám több 10 milliárd eurós hitelmegállapodással végződhetnek, a kormánynak el kellene fogadnia a csomagot. Az ír jegybank elnöke azt is hozzátette, hogy bármilyen EU/IMF hitel kamata nagyjából a korábbi nemzetközi hitelcsomagoknak felelne meg. Az ügy azonban ennél bonyolultabb - figyelmeztetett Patrick Honohan.

A Reuters beszámolója szerint a jegybankelnök beszélt arról is, hogy nagyon jelentős hitelről van szó, igaz jelenleg erről pontosan még nem lehet nyilatkozni.

A hír megjelenését követő percekben érzékelhetően erősödött az euró a dollárral szemben. Az euró/dollár jegyzések újra az 1,36-os szint felett tartózkodnak (a kedvező nemzetközi hangulatban erősödik a forint is). A MarketWatch tudósítása szerint a jegybankelnök nyilatkozata után a 10 éves ír államkötvény hozama 8,3 százalékról 8 százalékra esett reggel óta.