Könyörtelen hadjárat a Wall Street-i guruk ellen

2010.12.10. 13:52 Módosítva: 2010.12.10. 13:55
Már harmadik éve tart a hatóságok kiterjedt vizsgálata, amelyben igyekeznek felgöngyölíteni a Wall Street-i hedge fundok, alapkezelők és befektetési bankok bennfentes kereskedelmi ügyeit. A menedzserek között ugyanis elterjedt gyakorlat, hogy vállalati informátoroktól vásárolnak információkat az iparágakról, ám itt a határ a legális és az illegális között igen halvány. Tavaly már számos hedge fund menedzsert és magas pozíciójú vállalati vezetőt tartóztattak le a hatóságok, most ősszel azonban új lendületet vett az FBI, az ügyészség és a felügyelet közös hadjárata, amelynek legfőbb célpontja az egyik legsikeresebb Wall Street-i guru lehet.

Az FBI az amerikai tőkepiaci felügyelettel, a SEC-kel együttműködve már három éve folytat széleskörű hadjáratot egy kiterjedt bennfentes kereskedelmi ügy kapcsán a Galleon hedge fund és vezetője Raj Rajaratnam, valamint számos egyéb fedezeti alap, befektetési bankház és alapkezelő ellen. Ez a történelem legnagyobb bennfentes kereskedelmi ügye. A nyomozás kiterjed olyan nagy vállalati vezetőkre is, akik a vádak szerint információkat szivárogtattak ki egy-egy nagyobb vállalati tranzakció előtt.

Bennfenteskedtek?

A Sri Lanka-i származású Rajaratnam a vádak szerint személyes kapcsolatain és kapcsolati hálózatokon keresztül jutott olyan illegális vállalati információkhoz, amivel hatalmas profitra tehetett szert 2006 és 2009 között (miközben vagyona 2,6 milliárd dollárra nőtt a Forbes szerint). A Galleon ügyben több hedge fund menedzser és magas rangú vállalatvezető is gyanúba keveredett, 23 letartóztatás és 14 beismerő vallomás történt már – írja a New York Times.

A nyomozás tovább folytatódott a hedge fund menedzserek közti kapcsolati hálók felgöngyölítésével, mely idén októberben vett nagyobb lendületet. Az FBI ugyanis rajtaütést hajtott végre három hedge fundnál, a Diamondback Capital Management, a Level Global Investors és a Loch Capital Management irodáiban. A vád szerint úgynevezett szakértői hálózatokon keresztül bennfentes információkat szereztek. A cégek azonban levélben nyugtatták meg befektetőiket, a vizsgálatnak nem ők a valódi célpontjai, és zavartalanul működnek tovább.

Azóta számos hedge fund és alapkezelő képviselőit idézték be a hatóságok, többek között olyan nagy neveket, mint a legsikeresebb hedge fundok közé tartozó 16 milliárd dollárt kezelő SAC Capitalt, vagy a 11 milliárd dolláros vagyonnal kereskedő Citadel LLC-t. Ám nem csak a lazább szabályi keretek közt működő hedge fundokat, de neves alapkezelőket is behívtak információszerzés céljából, például a Janus-t és a Wellington Managementet. Az ősszel beidézett cégeket nem vádolják semmivel - közölték a hatóságok.

A bennfentes kereskedelmet nagyon nehéz bizonyítani. Egyes jogi szakértők szerint a hatóságok most olyan tipikus piaci magatartásokat szeretnének bűncselekménynek nyilvánítani, amit a hedge fundok rendszeresen használtak. Ezek közé tartozik, hogy az alapok számos módon igyekeztek információt szerezni a befektetésre kiszemelt vállalatokról. A bennfentes információval való visszaélés ugyanakkor nincs törvényileg definiálva, így a határt a legális és az illegális között korábbi évtizedek bírói gyakorlata határozza meg. A hedge fundok több szálon is kapcsolódnak a Galleon ügyhöz.

Hogy működnek ezek az informátori hálózatok?

Az első szakértői hálózatok a 90-es évek végén kezdtek el működni, és rendkívül gyors növekedést mutattak az elmúlt évtizedben. A piacvezető Gerson Lehrman Group-nak például megközelítőleg 250 ezer informátora van nyolc iparágban, az ingatlanszektortól a gyógyszeriparon át az energiaszektorig.

A vizsgálatok 2006 óta folynak, de vádat korábban még egyik hálózat ellen sem emeltek. A vizsgálódások azonban alaposan megtépázták ezen hálózatok népszerűségét, ugyanis most sorra kerülnek felszínre bennfentes információval kapcsolatos ügyek.

A főállamügyész, Eric Holder a vizsgálatok kiterjesztését rendelte el ezekre a hálózatokra azzal az indokkal, hogy azok bennfentes információkkal láttak el befektetési alapokat és hedge fundokat. Az információkat általában több száz dolláros órabérben szolgáltató informátorok úgy védekeztek, ők mindig vigyáztak arra: ne lépjék át a határt a nyilvános információk és a piacot mozgatni képes bennfentes információk közt. A hálózatokat működtetők is azzal védekeznek, a hálózatokban szigorú szabályok vonatkoznak a bizalmas adatok kiszolgáltatásának tilalmára.

Információkereskedelem feketén

A Diamondback hedge fund azonban - amelynél az FBI razziát tartott október végén - a vádak szerint a Gerson egyik szakértőjétől kapott illegális információkat a Marvell Technology Group-ról. Több más hálózat informátorai ellen is indult vizsgálat, például a Guidepoint Global ellen, egy massachusetts-i hedge fund-dal kapcsolatos ügye miatt. A hálózat ugyanis - nem egyedülálló módon - orvosokat is összehozott befektetőkkel, fejlesztés alatt álló medicinákkal kapcsolatosan.

A Guidepoint esetében az információt nyújtó doktort le is tartóztatták bennfentes információk kiszolgáltatásának vádjával. A gyógyszer gyártók azért is különösképpen népszerűek a hálózatok körében, mivel ezen vállalatok eredményességénél nagy jelentősége van egy-egy gyógyszerfejlesztés sikerének vagy kudarcának.

A Gerson Lehrman Groupnak azonban olyan prominens ügyfelei is voltak, mint az információkra híresen sokat áldozó SAC Capital, a világ egyik legnagyobb alapkezelője, a Fidelity Investments, illetve a Carlyle Group magántőke társaság, valamint még számos befektetési bank - írja a Wall Street Journal.

Az igazi Gordon Gekko

Steve A. Cohen az egyik legsikeresebb hedge fund menedzser, aki alapjával, az 1992-ben alapított SAC Capitallel milliárdos vagyonra tett szert. Egyes pletykák szerint ez a fedezeti alap bonyolítja le a legnagyobb volumenű kereskedést az amerikai részvénypiacokon, a legjobb napokon akár a New York Stock Exchange összes kereskedésének 3 százalékát is kitéve. A pletykák ugyanakkor arról is szólnak, hogy az SAC jelentős mennyiségű illegális információt használ fel kereskedéseihez.

Cohen hedge fundja ellen már többször is indult vizsgálat, de mindannyiszor ártatlannak találták. 2006-ban például azzal került a figyelem középpontjába, hogy a vádak szerint 2003-ban a kanadai Biovail vállalat jelentését készítő Camelback-et elemzőit lefizette, hogy módosítsák borúsabbra a vállalat jelentését és tolják el kicsit a közzétételének időpontját, hogy legyen idejük felvenni a short pozíciókat a gyógyszeripari vállalat részvényeire - írja a CBS. Szintén 2006-ban a Fairfax Financial Holding (FFH) azzal vádolt több hedge fundot, többek közt az SAC Capitalt, hogy a Biovail esetéhez hasonlóan lefizették a cég elemzőit a rosszabb jelentés közzététele érdekében.

Régen figyelik

A hatóságoknak tehát már régóta a látóterében van Cohen hedge fundja. A három éve indult, és tavaly a Galleon hedge fund vezetőinek és egyéb neves szereplőknek a letartóztatásaival részben célba is ért vizsgálat folytatásával egyre több kapcsolatra derül fény az SAC-val és már látható jelei is vannak annak, hogy a hatóságok egyik fő célpontja Cohen lehet.

Köztudott, és Cohen maga sem titkolja, hogy jelentős összegeket áldoz vállalati információk megszerzésére, ám állítása szerint csak nyilvános, legális információkat vásárol. Cohen hedge fundja számos ilyen szakértői hálózattal is kapcsolatban áll, akiknek stabil ügyfelük. Ám a vizsgálatok folytán úgy tűnik szorul a hurok az SAC körül, bár a hatóságok egyelőre semmivel nem vádolják. Például a bennfentes információkkal való visszaélés miatt letartóztatott Galleon Group számos munkatársa is korábban Cohennek dolgozott - írja a Vanity Fair.

A letartóztatott és kihallgatott menedzserek között pedig több is akadt, aki hajlandó volt vádalkut kötni a hatóságokkal. Richard Choo Beng Lee, az SAC 1999 és 2004 közötti alkalmazottja például megegyezett tavaly a hatóságokkal, hogy hajlandó beszámolni a SAC akkori tevékenységéről. Lee későbbi alapjának, a Stratixnek a menedzsere, Richard Grodin szintén az SAC-nak dolgozott korábban, akit beidéztek a Galleon ügy kapcsán a hatóságok. Ezen kívül a Stratix több menedzsere is hajlandó volt vádalkut kötni a hatóságokkal, akiket szintén bennfentes információkkal való visszaéléssel vádoltak a hatóságok. Az SAC Capital ráadásul a Stratix befektetője is volt.

Az őszi hadjárat azért érdekes e tekintetben, mivel - az októberi razziában érintett - Level Global és a Diamondback vezetője egyaránt korábban az SAC-ban dolgozott. A hatóságok azonban nem csak rajtaütésekkel és beidézésekkel kivánnak információkat gyűjteni a bennfentes információkkal visszaélő menedzserekről. Az SAC-vel is kapcsolatban álló részvénypiaci elemző, John Kinnucan például klienseinek azt írta levelében, váratlanul 2 FBI ügynök keresete fel, és arra kérték bedrótozva rögzítse beszélgetéseit az SAC Capitallel. A levélben azonban azt is megírta, hogy ezt a "kegyes ajánlatott" visszautasította, és hajlandó megvédeni magát, ha megvádolják. Azóta Kinnucant a Wall Street hőseként ünneplik, aki ellenállt a hatóságok fenyegetéseinek.