Dmitro Firtas visszatér?

Portfolio
2010.12.23. 13:13
Az Emfesz egykori tulajdonosa, Dmitro Firtas minden jel szerint győzelemre áll volt cége lengyelországi leányvállalataival kapcsolatos jogvitában, a magyar cégre pedig már november óta sajátjaként tekint.

Firtas jogi képviselői kilátásba helyezték, hogy az összes lehetséges jogi eszközt fel fogják használni az Emfesz leányvállalatainak visszaszerzésére.

Néhány napja az ukrajnai üzletember cégeit irányító, Cipruson bejegyzett Mabofi Ltd keresetet nyújtott be egy lengyel városi bíróságra, amely november 24-én már megtiltotta a Firtas által alapított Emfesz NG Polska és az annak tulajdonában lévő DPV Service részvényeivel való kereskedést. Az ítélet értelmében a tilalmat december végéig be kell vezetni a varsói tőzsde hivatalos értesítései közé.

A tét már csak azért is nagy, mert a DPV Service egy viszonylag kis, alig 20 négyzetkilométeres lengyelországi területen 21 kutatási engedéllyel rendelkezik. A régióban a becslések szerint 180 millió hordó kőolaj található, amelynek értékét a Mabofi szakemberei 250 millió dollárra teszik.

Firtas a moszkvai Kommerszant című gazdasági szaklap szerint úgy értelmezi, hogy novemberben Magyarországon már visszaszerezte az Emfesz feletti kontrollt, amelyet "május elején (...) törvénytelenül játszottak át a Gazprom érdekeltségi körébe tartozó Rosgaz nevű cégnek". A kijelentést sem az orosz gázóriás, sem a Mabofi Ltd. nem kommentálta.

Emlékezetes, az Emfeszt annak ügyvezetője, Góczi István tavaly egy 2004-ben keltezett felhatalmazás alapján adta el mindössze egyetlen dollárért a svájci bejegyzésű RosGas-nak úgy, hogy ahhoz a tulajdonos Firtas nem járult hozzá.

Ennek ellenére az Energiahivatal egy nap alatt jóváhagyta az ügyletet. A határozatot a Mabofi szerint úgy hozta meg a hivatal, hogy mellőzte a vevő tulajdonosi szerkezetének bekérését és az eladó aláírási jogosultságának megvizsgálását.

Firtas cége, a Mabofi keresetet nyújtott be emiatt a Fővárosi Bírósághoz, amely jogerősen is hatályon kívül helyezte az Energiahivatal korábbi jóváhagyását, és új eljárás lefolytatására kötelezte az energiahivatalt. Akkor az Emfesz fellebbezett, és a hivatal is az ítélet felülvizsgálatát kérte.

A Legfelsőbb Bíróság  azonban ősszel hatályban hagyta a jogerős bírói döntést, vagyis a Magyar Energia Hivatalnak újra kell vizsgálnia a tranzakciót.

Az Emfesz azóta komoly adósságokat halmozott fel, több milliárddal tartozik a Kelernek, a Mol-nak és az E.onnak. A cég sorsát az Energiahivatal és ezen keresztül kormány is figyelemmel kíséri, tartozásainak rendezésére pedig csütörtökön újabb haladékot kapott.