Bevezetik a szociális kártyát Szlovákiában

2011.01.24. 07:49
2011 második negyedévében a szlovák munkaügyi és szociális minisztérium bevezeti az úgynevezett E-pay kártyát. Ennek lényege, hogy a szociális segélyt nem készpénzben kapják a rászorulók, hanem egy mágneskártyára, azzal vásárolhatnának a rendszerre csatlakoztatott boltokban.

Nem csak élelmiszert, tisztítószert és ruhát, de akár cigarettát és alkoholt is lehet majd vásárolni a Szlovákiában bevezetendő szociális kártyával, írja a Napi Gazdaság.

Ha a kártyahasználatot az elektronikus rendszeren keresztül felügyelő szociális hivatal azt tapasztalná, hogy az érintett három napon keresztül csak cigarettát vagy alkoholt vett a kártyával, élelmiszert nem, akkor e termékek vásárlását korlátoznák a kártyával, illetőleg annak is elejét vennék, hogy valaki 3-4 nap alatt elköltse az egész havi segélyt.

Lucia Nicholsonová, a minisztérium államtitkára hangsúlyozta, az E-pay kártyát nemcsak a roma lakosság, hanem az összes szociális segélyre jogosult személy számára bevezetik. Ha a rendszer beválik, később alkalmazni lehet más, további állami juttatások esetében is.

Nicholsonová közölte, azt ugyan nem várják, hogy az uzsorakölcsönnek a kártya révén véget vetnek, azonban abban bíznak, hogy legalább alaposan megnehezítik az uzsorások életét. A szociális minisztérium februárban írja ki a pályázatot az E-pay rendszerének kivitelezésére és várhatóan júniustól néhány száz kártyát bocsátanak ki a kelet-szlovákiai Eperjes megye öt kisközségében. Két évig tesztelik, ha sikeres lesz, akkor további településekre is kiterjesztik. Az államtitkár szerint ha beválik a rendszer, akkor az állam csak a postaköltségeken évente több millió eurót tudna megtakarítani.