Árvízadó Ausztráliában

2011.01.28. 05:50

Ideiglenes árvízadót vet ki az ausztrál kormány a múlt hónapban kezdődött, harminc ember életét követelő árvizek utáni helyreállítási munkák finanszírozására - jelentette be a BBC tudósítása szerint Julia Gillard miniszterelnök. A 12 hónapra szóló szja-emelést az évi 50 ezer ausztrál dollárnál (49,7 ezer USA-dollárnál, azaz durván 10 millió forintnál) többet keresőkre terhelik, kivéve azokat, akiknek kárt okozott a természeti katasztrófa. Az 50-100 ezer ausztrál dollár között keresők adókulcsát 0,5, a 100 ezer feletti jövedelmekét egy százalékkal emelik, amiből összesen 1,8 milliárd ausztrál dollár, vagyis 360 milliárd forintnyi bevételt várnak - számol be a Napi Gazdaság.

Gillard azt is bejelentette, hogy azonnali segítségként a szövetségi büdzséből kétmilliárd ausztrál dollárt átutalnak az árvíz sújtotta államok költségvetésébe, illetve támogatást adnak azoknak a munkanélkülieknek, akik vállalják, hogy részt vesznek az újjáépítésben.

A váratlan kiadások fedezésére bizonyos infrastrukturális beruházások - köztük egyes környezetvédelmi programok - elhalasztásával megtakarítanak 675 millió ausztrál dollárt. A kormányfő szerint összesen 5,6 milliárd ausztrál dollárba fog kerülni az elpusztult utak, vasutak és más létesítmények, illetve az elöntött lakások helyreállítása. Az adóemelést jóvá kell hagynia a parlamentnek, ami nem lesz könnyű, miután a legnagyobb ellenzéki párt ellenzi az intézkedést. Állításuk szerint a kormány úgy költi az adódollárokat, hogy nem tud elszámolni azzal, pontosan mire fordították az adófizetők pénzét.