Zárva tartással tiltakoznak a szállodák az új adó miatt

2011.01.30. 11:12
Országos tiltakozó akciót hirdettek az olaszországi szállodák az idegenforgalmi adó tervezett bevezetése ellen. A szállodaszövetségek még nem döntötték el, hogy sztrájkkal vagy más eszközzel fejezik-e ki nemtetszésüket.

Kapuzárásra szólította fel a Federalberghi szállodaszövetséghez tartozó 34 ezer hotelt Bernabé Bocca, a szövetség elnöke, jelképes dátumot választva: az idén 150 éves olasz egység kikiáltásának ünnepnapját, március 17-t. Erre az időpontra a Federalberghihez tartozó szállodák egy része már foglalást sem fogad el.

Kevésbé drasztikus, nem a turistákat sújtó megoldás felé hajlik az Aica szállodaszövetség, amelynek tagjai zöld-fehér-piros kokárdát akarnak kitűzni tiltakozásuk jeleként. Az Adochoz tartozó szállodákban a vendégeknek igyekeznek majd elmagyarázni, miért ellenzik az 1989-ben egyszer már eltörölt turistaadó ismételt bevezetését.

"Segítség helyett újabb csapás lenne a gazdasági válságtól sokat szenvedett olasz idegenforgalom számára. Az adó azt mutatja, hogy a politika nem hisz a több mint egymillió személynek munkát adó szállodaiparban" - szólt a szállodások nyilatkozata, kiemelve, hogy márciusban több mint kétmillió turista vendégeskedik az olaszországi szállókban.

Az idegenforgalmi adót Rómában már bevezették: január elsejétől a 4-5 csillagos szállodákban a vendégeknek fejenként és naponta 3 eurót, a kempingekben 1 eurót kell fizetni a megszabott szobadíjon túl. A tartományok hatáskörének bővítéséről a római parlamentben jelenleg tárgyalt törvénytervezet mindenhol bevezetné az idegenforgalmi adót; a magasabb kategóriájú szállodákban 5 euróra emelnék az adó összegét.