Kevés egyiptomi cég van Magyarországon

2011.01.31. 17:23
Csupán néhány olyan releváns forgalmú társaság működik Magyarországon, amely jelölten egyiptomi, illetve tunéziai tőkével működik. Kihathat viszont a helyzet a tavaly bejelentett egyiptomi-magyar közös cégre, valamint a néhány napja tető alá hozott kétoldalú üzleti egyezményekre - írja a gazdasag.hu.

Öt olyan társaságot tartalmaz az Opten céginformációs rendszere, amely vállaltan egyiptomi részvétellel működik és 2009-ben 50 millió forint feletti árbevételt ért el. Ezek közül a legnagyobb forgalmú a mezőgazdasági gép és berendezés kereskedelmével foglalkozó Ganzegyt Kereskedelmi Kft., amely 2009-ben 624 millió forint árbevélt ért el. E mellett egy hatvani patikát találunk 366 millió forint árbevétellel, egy bútor és szőnyeg nagykerrel foglalkozó társaságot 89 milliós forgalommal, továbbá két 50 milliós céget, egy utaztató és egy könyvelővállalatot – áll a gazdasag.hu összeállításában.

Tunéziai részvétellel, hasonló árbevétellel csupán kettő van bejelentve Magyarországon. A Best Reisen Kft. és a Medina Tours Kft. hasonló tulajdoni szerkezettel működik, mindkettőnek ugyanaz a két magánszemély a tulajdonosa. A nagyok mellett sok kisebb forgalmú, egyiptomi és tunéziai részvétellel működő társaság van bejegyezve hazánkban.

Bajnai Gordon, korábbi miniszterelnök tavaly februárban tette le az alapkövét annak az egyiptomi-magyar vegyesvállalatnak, amely egyszer használatos infúziós készülék gyártására készült egy Kairó melletti településen. A közös vállalat 60 százalékos tulajdonosa a korábbi hírek szerint a debreceni székhelyű Dispomedicor Zrt. A Dispo Amecor alapkőletétele óta keveset hallani a közös szerzeményről, a társaság honlapján nem esik szó az egyiptomi leányvállalatról. Az egyszer használatos orvosi eszközök gyártója főleg exportra termel. A társaság tulajdonosa Nagy Antal.

Orbán Viktor miniszterelnök egy hete vett részt a Magyar-Egyiptomi Üzleti Fórumon, ahol az együttműködés lehetséges területei között említette a vasútépítést, a vízgazdálkodást, a környezet- és egészségipart. A miniszterelnök a tudósítások szerint azt mondta, hogy nem tud olyan dolgot mondani, amiért Magyarország ne működne együtt Egyiptommal. Konkrét megállapodások is születtek a rendezvényen: távközléssel és villamos energiával kapcsolatos eszközök, vezetékek föld alá süllyesztéséről, illetve egy speciálisan magyar víztisztító telep létesítéséről állapodtak meg a két országot képviselő cégvezetők.

Jelentős a magyar külkereskedelmi többlet

A legfrissebb adatok szerint mintegy 10 százalékkal nőtt a kétoldalú kereskedelem értéke. Euróban számolva tavaly január-októberben az Egyiptomba irányuló magyar kivitel 79,3 millió eurót tett ki, az onnan származó import ezzel szemben 5,2 milliót. Magyar szempontból az export 11, az import 9,1 százalékos bővülést mutatott a KSH szrnt eben az időszakban ez előző év hasonló időszakához képest. A magyar-egyiptomi kereskedelmi forgalomra hagyományosan magyar aktívum jellemző, a gépek, gépipari berendezések kivitelének köszönhetően. Mobiltelefon szállításaink 2005-től ugrásszerűen emelkedtek (a 2007. évi 271 millió dolláros exportból 201 millió dollárt e termék jelentette). További jelentős kiviteli cikkek a fényforrás export, a papírfeldolgozó gépek, a gyógyszer, a PVC, a növényvédő szerek és a hullám alappapír kivitele. A magyar behozatal értéke 2007-ben közel 32 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest. Elsősorban nyersgyapotot és pamutfonalat, nyers lent és lenfonalat, valamint szőnyeget vásárolunk.

Az eddigi tapasztalatok alapján a magyar vállalatoknak vasútvonalak tervezésében, azok jelző- és biztosítóberendezésekkel való ellátásában, vasúti gördülőanyag részegységek kooperációs gyártásában, szivattyútelepek létesítésében, mezőgazdasági projektek (állattenyésztési telepek, malmok, gabonasilók) kivitelezésében van lehetőségük tartós gazdasági együttműködésre.