A görög pénzügyminiszter is visszaszólt az IMF-nek

2011.02.17. 14:46
George Papaconstantinou görög pénzügyminiszter azt állítja, hogy Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) túllépte hatáskörét, amikor privatizáció program életbeléptetését sürgette Görögországban, írja a Világgazdaság.

„Az EU, az EKB és az IMF illetékesei túllépték hatáskörüket, amikor egységesen nyilatkoztak olyan kérdésekről, amelyek kizárólag a görög kormány illetékességi körébe tartoznak" – szögezte le George Papaconstantinou görög pénzügyminiszter egy parlamenti vita során, hozzátéve, hogy ilyen nem fog még egyszer előfordulni.

A görög közvéleményt felháborította a nemzetközi szervezetek illetékeseinek privatizációval kapcsolatos felszólítása, különösen azért, mert az EU-IMF hivatalnokok még példákat is mondtak arra, milyen tételeket kellene magánkézbe adni szerintük, írta a Világgazdaság.

Servaas Deroose, az Európai Bizottság képviselője szerint érdemes lenne értékesíteni néhány görög strandot, illetve a volt athéni repteret, amely a főváros déli partvidékén, egy értékes területen fekszik.

Deerose szerint ezen kívül további 35 milliárd eurót lehetne gyűjteni egyéb ingatlanok értékesítéséből. Ennek ellenére a miniszter nem zárta ki, hogy megvalósítják az 50 milliárd eurós értékű privatizációs programot, amelyet a tárcavezető ambiciózusnak, de végrehajthatónak nevezett.

Emlékezetes, nemrég a Nemzetgazdasági Minisztérium is nekiugrott az IMF-nek és önkritikára szólította fel a valutaalapot, miután az szokatlanul éles kritikát fogalmazott meg a magyar gazdaságpolitikáról.