Óriás privatizációs hullám indul Szlovákiában

2011.03.24. 07:52

A szlovák kormány szerdai ülésén elfogadta a hat állami tulajdonban lévő városi hőszolgáltató társaság (Pozsony, Nagyszombat, Turócszentmárton, Zólyom, Zsolna és Kassa) magánosításának tervét.

A kabinet - elfogadva a Nemzeti Vagyonalap javaslatát - a hőszolgáltatók 100 százalékának értékesítése mellett döntött - nyilatkozta Anna Bubeníková, a vagyonalap (FNM) elnöke. A privatizáció júliusban kezdődhet a tanácsadó kiválasztásával.

Előzetes becslések szerint a hat vállalat értéke 160-200 millió euró. A Radicová-kormány elfogadta azt a javaslatot is, amely szerint az államnak az lenne a leggazdaságosabb, ha megválna a Slovak Telekomban birtokolt 49 százalékos tulajdonrészétől is. A részvénycsomag értéke elérheti a 934 millió eurót.

Emellett eladólistára kerül a pozsonyi értékpapírtőzsdében birtokolt 75,94 százalékos állami pakett, amely 3,5 millió eurót ér. Végül az állam szeretne megválni a 17 regionális buszvállalatban lévő 37-44 százalék közötti részesedéseitől is, amiért 70-90 millió eurót remél.