Lisszabon már uniós segítségről beszél

2011.04.06. 21:50 Módosítva: 2011.04.07. 09:44
A portugál ügyvezető kormány elismerte, hogy pénzügyi segítséget kell kérnie az Európai Uniótól. Ez fordulat Lisszabon politikájában, ugyanis az ország rohamosan romló pénzügyi helyzete ellenére hónapokig ellenállt annak, hogy segítséget kérjen. José Sócrates portugál miniszterelnök tévébeszédben jelentette be, hogy segítségre szorulnak.
José Sócrates portugál miniszterelnök
José Sócrates portugál miniszterelnök

Az Európai Bizottság közölte, hogy kész tanulmányozni minden portugál kérést, de hivatalos felkérést még nem kapott a lisszaboni kormánytól.

Fernando Teixeira dos Santos pénzügyminiszter a Jornal de Negocios című napilap online kiadásának küldött írásos nyilatkozatában közölte: Portugáliát "felelőtlen módon igen nehéz helyzetbe hozták a nemzetközi tőkepiacokon". Ezzel arra utalt, hogy a parlamentben az ellenzék nem fogadta el a kormány legújabb takarékossági csomagját.

"Ebben a nehéz helyzetben, amely elkerülhető lett volna, úgy gondolom, hogy az európai téren elérhető finanszírozási kerethez kell fordulnunk" - tette hozzá Fernando Teixeira dos Santos.

Szavaiból egyelőre nem világos, hogy a portugál kormány rövid távú pénzügyi segélyt szeretne-e igénybe venni, amellyel a június 5-i parlamenti választásokig finanszíroznák az államháztartást, vagy olyan nagyszabású segítséget, amilyet korábban Görögország és Írország is kapott az Európai Uniótól.

Portugália pénzügyi helyzete a múlt hónapban fordult különösen rosszra, miután lemondott a kormány. Ennek hatására az állampapírok hozamai magasba szöktek, a hitelminősítők sorozatban leértékelték az ibériai országot, a portugál bankok pedig arra figyelmeztettek, hogy esetleg nem lesznek többé képesek állampapírokat vásárolni.

José Sócrates portugál miniszterelnök szerda este televíziós beszédében szólt a pénzügyi segítséggel kapcsolatos lisszaboni tervekről, és hivatalosan is megerősítette, hogy az Európai Unió segítségét kérik.

Az EU már reagált

Az Európai Bizottság Brüsszelben máris bejelentette, Sócrates értesítette a bizottság portugál elnökét, José Manuel Barrosót Lisszabon ama szándékáról, hogy kérni fogja az unió pénzügyi támogatást szolgáló mechanizmusának beindítását. Barroso arról biztosította, hogy a kérést a lehető leggyorsabban és a vonatkozó szabályoknak megfelelően fogják megvizsgálni - tette hozzá a bizottság közleményében.

Uniós tisztségviselők szerint a tárgyalások gyorsan haladhatnak majd, de sürgősségi hiteleket rendszerint akkor folyósítanak, ha erről már megállapodást írtak alá teljes körű felhatalmazást birtokló kormánnyal.
Sócrates tévébeszédében azzal érvelt ügyvezető kormányának döntése mellett, hogy a lisszaboni parlament nemrégiben elutasította a további költségvetési megszorító intézkedéseket, emiatt pedig romlott az ország pénzügyi helyzete, amely végül "elkerülhetetlenné" tette a segélykérést.

Majdnem bóvli

Ewald Nowotny, az Európai Központi Bank már március 27-én arról beszélt, ésszerű döntés lenne, ha Portugália az Európai Unió mentőalapjától támogatást kérne, bár egy ilyen lépést vélhetően hátráltatnák a portugál belpolitikai viszonyok.

A portugál statisztikai hivatal (INE) a múlt héten bejelentette, hogy az ország GDP-arányos költségvetési hiánya tavaly 8,6 százalék volt, jóval magasabb az első becslésként kiadott 6,9 százalékos adatnál. Ez az érték még a kormány 7,3 százalékos várakozásait is felülmúlta.

Szintén a múlt héten a Standard & Poor's "BBB mínusz" szintre - csupán egy fokozattal a "bóvli" kategória fölé - minősítette le Portugália hosszú távú szuverén adóskockázati osztályzatát. Később ugyanígy tett a Fitch és a Moody's is.