Eluralkodhat a görög csőd miatti pánik

2011.04.14. 16:35

Soha nem mért magasságba emelkedett csütörtökön Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat  biztosítási tranzakcióinak árazása, jelezve, hogy a piaci szereplők - a görög kormány minden ellenkező értelmű fogadkozása ellenére - egyre valószínűbbnek tartják a görög szuverén adósságállomány belátható időn belüli átstrukturálását, ami technikai értelemben törlesztési leállásnak felelne meg.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög államadósság-törlesztés leállásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a csütörtöki londoni kereskedésben 1164 bázispont környékén mozgott, ami Görögország esetében rekord.

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most több mint 1,1 millió euró minden 10 millió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

Valószínűbb a csőd

A CMA számítási modellje szerint a csütörtöki görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg 60 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban, vagyis a piaci szereplők jóval nagyobb halmozott esélyt látnak arra, hogy Görögország öt éven belül törlesztésképtelenné válik, mint arra, hogy nem.

Ez azt is jelenti, hogy a piac Görögországot csaknem négyszer olyan kockázatos adósnak tartja, mint Magyarországot, mivel a 243 bázispont környékén mozgó csütörtöki  magyar CDS-árazás a CMA DataVision számítási metodikája alapján 16 százalékos halmozott távlati törlesztésleállási esélynek felel meg.

A CMA épp a múlt héten közölte, hogy Görögország változatlanul a világ legkockázatosabb adósa.

A cég idei első negyedévi listáján - amely a márciusi utolsó CDS-árazások alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában.

Fellélegezhetünk

A legkockázatosabb tízes csoportban - Görögország mellett - Portugália és Írország is szerepelt az euróövezeti tagállamok közül a CMA idei első negyedéves kimutatásában.

Magyarország és Spanyolország ugyanakkor kikerült a legkockázatosabb szuverén adósok tízes mezőnyéből. Mindkét ország - egyaránt első ízben - a CMA előző negyedévi listáján tűnt fel a tíz legmagasabb törlesztési kockázatú államadós listáján, a decemberi utolsó kereskedési nap CDS-árfolyamai alapján.

Magyarországról azonban a CMA a múlt héten Londonban kiadott új összesítésben kiemelte, hogy a magyar CDS-árazások javultak a legtöbbet a közép-kelet-európai térségben az idei első negyedévben.

A minap  egy másik nagy londoni piaci adatszolgáltató cég, a Markit is azt mutatta ki idei első negyedéves összesítésében, hogy Magyarország a tíz legtöbbet javuló CDS-díjszabású ország között volt 2011 első három hónapjában.

Bóvliveszély

Az euróövezeti periféria adóskockázatának igen rossz piaci megítélését jelezte az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital több mint ezer befektetési társaság bevonásával elvégzett idei első negyedéves vizsgálata is. Ennek nemrégiben Londonban közzétett eredménye szerint a felmérésbe bevont intézményi befektetők fele számol azzal, hogy Portugália, Görögország és Írország a következő három évben leáll adósságtörlesztéseivel, illetve adósságállományának átstrukturálására kényszerül.

Portugália épp a minap jelezte, hogy külső pénzügyi segítséget kér, Írország már tavaly igénybe vett ilyen segítséget, Görögország pedig  az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre az összes nagy nemzetközi hitelminősítő befektetésre már nem ajánlott, "bóvli" adósosztályzatot tart érvényben.