Emelkedhet az eurókamat

2011.04.15. 11:51

Az Eurostat részletes adatai szerint az eurozónában 2,7 százalékkal bővültek a fogyasztói árak márciusban, éves összevetésben. Az előzetes 2,6 százalékról szóló adatot 2,4 százalékra korrigálták. Egy évvel ezelőtt 1,6% volt az áremelkedési ütem. Az előző hónaphoz képest 1,4%-kal bővültek az árak, szintén várt felett – írta gyorstájékoztatójában a Quaestor. A tagállamok között a legalacsonyabb éves szintű adatot Írországból (-0,8%) és Lettországból (0,7%) közölték, míg a legmagasabb számok Romániában (6,8%), Görögországban (5%) és Magyarországon (4,3%) jelentek meg.

Az egyes tételek között a közlekedési díjak (+5,6%), a lakhatási költségek (+5,1%) s az alkohol- és dohány termékek (+3,6%) ára emelkedett leginkább, míg a kommunikáció (-0,6%), rekreációs és kultúra (-0,3%) területén mérték a legalacsonyabb emelkedést.

A tisztított maginflációs ráta éves szintű emelkedése is megugrott, az előzetes és várt 1,1 helyett 1,5 százalékot tett ki az emelkedés. A megjelent adatok alátámasztják az ECB múlt héten bejelentett, és hosszú idő után meghozott első kamatemelését, vélik a Quaestor szakértői.

Egy másik jelentés szerint az eurozóna külkereskedelmi mérlege az előzetes februári adatok szerint 1,5 milliárd euró hiányt mutatott, míg a korábbi felülvizsgált 15,6 milliárd euró hiányszint után 2,2 milliárd euró többletet vártak. Februárban az export 1,6%-kal bővült, míg az import 1%-kal emelkedett, az előző hónaphoz képest.