Gál
3 °C
16 °C

Vergődnek a görögök

2011.04.22. 10:48
A görög pénzügyi felügyelet nyomozást indított annak érdekében, hogy kiderítse mely piaci szereplők híresztelték a héten a görög adósságátstrukturálást, ami lényegében államcsődöt jelent. Valós jogsérelem valószínűleg nem történt, de azt az eset jól mutatja, hogy a görög tőkepiac és a politikai elit mennyire érzékeny a csőddel kapcsolatos spekulációkra.

Nyomozást indított a görög pénzügyi felügyelet, hogy kiderítse mely piaci szereplők híresztelték a görög adósságátstrukturálást. A Financial Times értesülései szerint az egyik célpont az amerikai Citigroup lehet, ahol az elemzők arról értekeztek, hogy a görögök már a húsvéti hétvégén kérvényezhetik az uniós hatóságoknál adósságtörlesztésük átütemezését.

Az Equilor szerint a nyomozásnak legfeljebb elvi jelentősége lehet, valós jogsérelem valószínűleg nem történt, de azt az eset jól mutatja, hogy a görög tőkepiac és a politikai elit mennyire érzékeny a csőddel kapcsolatos spekulációkra.

Szerdán jelentős esésben voltak a görög részvényárfolyamok, míg a hozamok és a CDS-felár rekordszintre ugrottak. Egyelőre kérdéses a görög átstrukturálás, de a hosszú hozamok tényleg olyan magasságba kerültek, ahol elmondható, hogy a piac kezelhetetlen kockázatokat áraz, vagyis hiába az EU mentőcsomag, menthetetlennek gondolják a görögöket. "Valószínűleg egy darabig még eltart a huzavona, és lehetséges, hogy ez a mostani nyomozás az athéni pénzügyi hatóság részéről is csak egy epizód ebben a vergődésben" - véli elemzésében az Equilor.

Szerintük a történet negatív üzenete inkább az, hogy még egy ilyen kisebb ország esetében sem képesek az uniós tagállamok az adósságválság kezelésére, és ahogy korábban is átterjedt a görög pénzügyi pánik más országokra, egy csődhullám potenciális forgatókönyve is komoly megrázkódtatást okozhatna a térségben, és persze a tagállami vezetőket arra kényszerítheti, hogy valamilyen új konstrukcióban védjék meg magukat.

Az elemzők úgy vélik, a hosszú távú megoldás mindenképpen az lehetne, ha a nagyobb finanszírozó országok rávennék egymást a kockázatközösség szorosabb kialakítására, ami gyakorlatilag azt jelentené, hogy létrejöhetne az eurókötvény-piac, ahol közösség egységes kockázatait finanszíroznák. Erre még abban az esetben is szükség lehet, ha az egyes nemzetgazdaságok fiskális politikájának összehangolása csak döcögősebben halad, hiszen ez a fajta politikai unió már olyan szuverenitási kérdéseket érinthet, aminek a harmonikus kialakítása évtizedeket vehet igénybe.

15%
3990 Ft
3392 Ft
15%
9999 Ft
8500 Ft