Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A válság elvihet egy európai pénzt

2011.05.05. 13:21
A belorusz kormány megtiltotta a hazai médiának, hogy tájékoztasson a gazdasági válságról. Holott szakértők szerint akkora a krízis, hogy a problémát már csak a hazai valuta orosz rubelra cserélésével oldhatnák meg.

Miután a minszki statisztikai hivatal nyilvánosságra hozta, hogy már 600 ezren kerültek az utcára, mert a valutaválság miatt sorra állnak le az import alapanyagok hiányában az üzemek, a belorusz kormány "különleges szemináriumra" rendelte be a médiumok főszerkesztőit, írja a Napi Gazdaság.

Ezen "határozottan javasolták", hogy ne írjanak többet a valutaválságról, a munkanélküliségről és az áremelkedésekről - hozta nyilvánosságra a betiltás előtt álló Nasa Niva című ellenzéki újság. Az áruhiányt illetően - amiről eddig nem volt szó, a hírek főleg az inflációra és a valutaválságra vonatkoztak - Alekszandr Zabiello kereskedelmi miniszterhelyettes nyilatkozatát közölte tegnap valamennyi állami hírközlő eszköz, amely szerint Beloruszban semmiféle áruban nincs hiány.

A Nasa Niva gazdasági szakírója a lengyel Rzeczpospolitának úgy nyilatkozott: a hatalom hozzá akarja szoktatni a lakosságot a magas árakhoz és az áruhiányhoz, hogy amikor már nem látszik más kiút, nagyobb társadalmi ellenállás nélkül végrehajthassa a belorusz rubel drasztikus leértékelését. Már megjelentek olyan vélemények, amelyek szerint a válságból a kiutat csak a hazai valuta megszüntetése, és helyette az orosz rubel átvétele jelenthetné, de a hivatalos reagálások szerint ezt "egyelőre" nem tervezik. Ez az "egyelőre" azonban arra mutat, hogy Lukasenko kormánya ezt a változatot is mérlegeli.

Szjarhej Balikin, a kis- és középvállalatok szövetségének vezetője szerint politikai okokból elfogadhatatlan a kormány számára a hazai valutáról való lemondás, amit viszont ebben az esetben keményen le kell értékelni a valutaválság megoldása érdekében. Ez felgyorsítaná a pénz elértéktelenedését. A szakértő szerint Belorusz a hiperinfláció küszöbén állhat - írta a Belarus News.