Károly, Karola
-2 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

A Siemens kiszáll az atomenergiából

2011.05.23. 11:34

A Handelsblatt hétfői számában megjelent cikk szerint a Siemens energiaipari és elektronikai konszern kiszáll az atomenergetikai üzletágból. "Megszületett az elvi döntés az atomenergetika feladásáról" - idéz a lap egy belső forrást a Siemensnél.

Ez az elvi döntés nehezen született meg, hiszen a Siemens csak nemrégiben lépett atomenergetikai együttműködésre az orosz állami Roszatom konszernnel. Az újdonsült partner rideg elutasítása hátrányos hatással lenne a Siemens oroszországi üzleti érdekeltségeire annak ellenére is, hogy korábban bejelentette atomenergetikai tevékenységének felülvizsgálatát.

A Handelsblattnak nyilatkozó Siemens szóvivő elmondta, hogy a vállalat atomenergetikai üzleti stratégiáját "a japán események és a nemzetközi üzleti környezet mérlegelésével" alakítják majd ki és a végleges döntés meghozatalakor "társadalmi és politikai szempontokat is figyelembe vesz".

A müncheni konszern nemrégiben számolta fel költséges és bonyodalmas együttműködését a francia Areva atomenergetikai konszernnel, és helyette az orosz Roszatom vállalattal lépett kapcsolatba azzal a szándékkal, hogy együtt vezető szerepre tegyenek szert a világpiacon.

A fukusimai reaktor katasztrófa után azonban gyökeresen megváltoztak az atomenergia világpiaci kilátásai. Számos országban elhalasztották az új atomerőművek építését, de az atomenergia nem is illik az új konszernvezér Peter Löscher által preferált "zöld" vállalati arculatba.

A Siemens két évvel ezelőtt írt alá szándéknyilatkozatot az orosz konszernnel egy közös vállalat alakításáról. A terv megvalósítását azonban hátráltatta francia partnerével, az Areva konszernnel kialakult nézeteltérés. A válásra végül egy bírósági döntés nyomán az elmúlt héten kerülhetett sor. A Siemens ennek értelmében 648 millió eurót fizet a francia vállalatnak és 2013 szeptemberéig nem léphet fel vele szemben konkurensként az atomenergetikai piacon.