220 fölé is mehet a frankárfolyam

2011.05.27. 15:12
A Nemzetközi Valutaalap továbbra is azt javasolja Svájcnak, hogy a közeljövőben szigorítsa monetáris politikáját, vagyis nyúljon a jegybanki alapkamathoz. Bár kamatemelésre a jelenlegi erős frank mellett nincs nagy esély, az negatívan érintené a frankhiteleseket.

Az IMF szakértői stábjának legfrissebb, svájcról szóló jelentése szerint indokolt lenne a kamatemelés Svájcban. Nem jönne jól a frankhiteleseknek, ha a svájci jegybank ezt valóban meglépné, a portfolio.hu elemzői szerint hatására a havi törlesztőrészletek jobban nőnének, mint a forint frankkal szembeni gyengülésére.

Az IMF elemzése emlékeztet, svájc fiskális pozícióját alig érintette a globális válság. A gazdaságélénkítő intézkedések alacsony értékének és a viszonylag alacsony automatikus stabilizátoroknak köszönhetően Svájc erős költségvetési egyenleggel vészelte át a krízist. A központi költségvetés egyenlege 2010-ben 0,5 százalékos többletet produkált, a svájci adósságráta eközben szintén csökkenést mutatott: tavaly 55 százalék volt a GDP-arányos államadósság mértéke. A kockázatok leginkább a nemzetközi folyamatokból adódhatnak, ezen belül is főként az eurózóna felől érkező fejlemények, vélik az IMF közgazdászai.

Annak az esélye azonban, hogy a svájci jegybank szigorítja a monetáris politikáját, jelenleg nem túl nagy, a frank árfolyama az euróval szemben az elmúlt napokban - a görög adósságválság kapcsán felerősödött félelmek miatt - új történelmi csúcsokat döntöget, a rekorderős frank pedig önmagában is elvégzi azt a monetáris szigorítást. Péntek délben már a forinttal szemben is a 221,5-ös szintet kóstolgatta.

Nem ez az első alkalom, hogy a Nemzetközi Valutaalap a kamatemelés megindítását ajánlja a svájci jegybanknak. Legutóbb két hónappal ezelőtt a Svájcról szóló országjelentésében vélekedtek úgy, hogy "már rövid távon kamatot kellene emelnie a svájci jegybanknak, amennyiben az országot nem érik sokkok".

Az erős frank negatív hatásait a magyar kormány devizásmentő csomaggal hárítaná, az előzetes hírek szerint 180 forinton rögzítené a frank árfolyamát a forinthoz képest. Ez első hallásra jó dolog, de lényegében azt jelenti: aki most nem tud rendesen törleszteni, újabb hitelt kap, ezzel átmenetileg csökken a részlet, viszont három és fél év múlva az áthidaló és az eredeti hitelt együtt kell visszafizesse.

Egy átlagosnak tekinthető, havi 300 frankos törlesztővel bíró hitel a mai 212-es árfolyam mellett 64 ezer forintot jelent havonta. A 190-es árfolyam mellett ez 57 ezer forintra csökkenne, 180-as árfolyamnál 54 ezer forintra, 160 forintnál pedig 48 ezerre, azaz 16 ezer forint lenne a havi mínusz (és ennyivel halmozódna havonta az új hitel). Nemzetgazdasági szinten a 180-as mesterséges árfolyam a 210 körüli piaci ár mellett 3-3,5 év alatt 300-350 milliárd forintos többletadósságot generálna.