Újabb segélyre lehet szüksége Írországnak

2011.05.29. 18:23

Az ír szállítás, turizmus és sport miniszter szerint Írország kénytelen lesz egy újabb hitelért folyamodni az Európai Unióhoz és a Nemzetközi Valutaalaphoz, mivel nem lesz képes adósságát a tőkepiacról finanszírozni.

Leo Varadkar Szállítás, turizmus és sport miniszter a Sunday Times lapnak adott interjúban az ír kormánytagok közül elsőként fejezte ki kételyeit az ország adósságának tőkepiaci finanszírozhatóságával kapcsolatban a hitelezők által megkövetelt magas hozamok miatt.

"Erősen kétségesnek tartom, hogy jövőre képesek lennénk visszatérni a tőkepiacra. Szerintem ez valamivel tovább tart majd... 2013 talán már szóba jöhet, de ki tudja?" - idézi a lap a minisztert, aki szerint egy második hitelprogramra is szükség lesz.

Eamon Gilmore ír miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter és kereskedelmi miniszter viszont az RTE rádióállomásnak adott interjúban túlzottnak nevezte a görög válság dominóhatásával szembeni aggodalmakat.

"Nem arról van szó, hogy ha Görögország csődbe jut, akkor annak közvetlen következményei lennének Írországra nézve - mondta Gilmore. Egy görög államcsődnek az egész euróövezetre nézve következményei lennének, aminek persze mi is tagjai vagyunk, de helytelen lenne Írországot egy kalap alá venni Görögországgal."