A Moody's után az S&P is durván leminősítette Görögországot

2011.06.13. 19:41 Módosítva: 2011.06.13. 20:50
Agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető "CCC" szintre süllyesztette Görögország hosszú futamidejű államadós-besorolását hétfőn a Standard & Poor's. Az euróövezeti tagország szuverén adósosztályzata az S&P lépése nyomán a nemzetközi hitelminősítők által kockázati besorolással ellátott összes államadós közül a leggyengébb.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának indoklása szerint jelentősen megnőtt a kockázata a görög törlesztési hátralék akár többszöri kialakulásának – vagyis a görög adósságszolgálat időbeli és maradéktalan teljesítésében bekövetkező többszöri késedelemnek –, azokkal az erőfeszítésekkel összefüggésben, amelyeket Görögország hivatalos hitelezői tesznek a görög finanszírozáson támadt rés betömködésére.

Az S&P a hosszú távú osztályzatot az eddigi "B" szintről rontotta "CCC"-re, a köztes "B mínusz" és "CCC plusz" fokozatok kihagyásával. Az új osztályzat kilátása is további leminősítés lehetőségére utaló negatív.

A hónap elején egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service hasonlóan agresszív, egyszerre három fokozatú osztályzatrontással a szintén mélyen spekulatív "Caa1" szintre süllyesztette Görögország államadósi besorolását, arra a véleményére hivatkozva, hogy legalább 50 százalékos a kockázata Görögország törlesztésképtelenné válásának.

A Moody's  "Caa1"-es besorolása az S&P módszertanában "CCC plusz"-nak felel meg, vagyis a Standard & Poor's most egy fokozattal rosszabb osztályzatot tart érvényben Görögországra, mint a Moody's.

A "CCC" besorolás azt jelenti, hogy Görögország adósosztályzata a Standard & Poor's nyilvántartásában immár nyolc fokozattal alacsonyabb a befektetési ajánlású alapszintnél, a "BBB mínusz"-nál. Az S&P mások mellett Magyarország szuverén adósságát is "BBB mínusz" szinten tartja nyilván, vagyis a görög adóskockázati besorolás jelenleg nyolc fokozattal rosszabb Magyarországénál e hitelminősítő listáján.

Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolásai vannak a nemzetközi hitelminősítőknél.

Az S&P a görög osztályzat hétfői meredek leminősítéséhez fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét, hogy valószínűtlen Görögország visszatérése a piaci finanszírozáshoz 2012-ben, sőt akár azon túl is, jóllehet az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) külső pénzügyi segélyprogramjában ez szerepel. A Standard & Poor's szerint a piaci hozzáférés hiánya nyomán rés keletkezik a hivatalos hitelezők részéről tett hitelnyújtási vállalások, illetve Görögország várható finanszírozási igényei között.

Görögországnak ugyanakkor komoly rövid távú finanszírozási igényei lesznek: mostantól 2013 végéig hozzávetőleg 95 milliárd euró, 2014-ben további 58 milliárd euró görög kormányadósság jár le.

A Standard & Poor's szerint az valószínű, hogy a hivatalos euróövezeti hitelezők folytatják Görögország pénzügyi támogatását a finanszírozási rés bezárása érdekében, ám a hitelminősítő azt sem tartja kizártnak, hogy egyes hivatalos hitelezők a finanszírozás folytatásának feltételül szabhatják a kereskedelmi hitelezőkkel szembeni adósságok átrendezését.

A magánszektorra háruló tehermegosztás adósságcsere-ajánlat vagy adósságlejárat-meghosszabbítás formáját öltheti. Az S&P szerint e lehetőségek mindegyike valószínűleg kedvezőtlenebb feltételeket tartalmazna, mint az adósságok refinanszírozása, és így e megoldásokat a Standard & Poor's tényszerűen nem fizetésnek tekintené. Ebben az esetben a hitelminősítő az érintett adósság-tranzakcióra "D" (default, nem teljesítő), Görögországra mint szuverén adósra "SD" (selective default, részben nem teljesítő) osztályzatot adna – áll az S&P hétfői londoni elemzésében.

Ez a nemzetközi hitelminősítői gyakorlat alapján azt jelentené, hogy a Standard & Poor's államcsődhelyzetben lévőnek minősítené Görögországot.

A Cityben vannak olyan házak, amelyek biztosra veszik, hogy a valutauniós periférián belül legalább Görögország előbb-utóbb adósságátrendezésre kényszerül.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja a görög kilátásokról minap összeállított átfogó elemzésében azt írta, hogy Görögországnak "irreálisan alacsony" piaci kamatra lenne szüksége adósságdinamikája stabilizálódásához 2013 után. A Barclays Capital londoni szakértői szerint Görögország már elérkezett arra a pontra, ahol "szinte minden reális forgatókönyv" alapján fenntarthatatlanná vált adósságdinamikája, és így "megkezdődött a visszaszámlálás" a görög adósságátrendezés felé.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision nemrégiben összeállított legfrissebb kimutatása szerint Görögország a világ legkockázatosabb adósa. A cég idei első negyedévi listáján Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában.