Újra világválságot jósol Roubini

2011.06.14. 08:10

Hatalmas vihart okozhat a világgazdaságban, ha felerősítik egymás hatását a legnagyobb kockázatot hordozó jelenségek: az Egyesült Államok óriásira duzzadt költségvetési hiánya, a kínai GDP-növekedés zuhanásszerű csökkenése, Japán gazdasági stagnálása és az európai adósságválság - állítja Nouriel Roubini közgazdászprofesszor, aki 2006-ban megjósolta a 2008-as pénzügyi válság kirobbanását. (Igaz, 2002-től kezdve minden évben többször is elmondta, hogy jövőre biztosan válság lesz. Végül 2007-ben igaza lett.)

Szerinte egy a háromhoz az esélye annak, hogy ezek a tényezők 2013-tól kezdve vészesen visszafogják a világgazdaság növekedését. Az emelkedő amerikai munkanélküliség, a megugró élelmiszer- és olajárak, a növekvő kamatok Ázsiában, a japán földrengés miatt megsérült kereskedelmi kapcsolatok és a kezelhetetlennek látszó magán- és államadósságok akadályozzák a gazdaság működését, és Roubini úgy látja, hogy a pénzpiacok a jövő év közepén elkezdhetnek aggódni amiatt, hogy a kockázatok 2013-ban összeadódnak.

Fellázadnak a kötvénypiacok

A professzor szerint a kötvénypiacok lázadásához vezethet a demokrata amerikai kormány, illetve a republikánus ellenzék eredménytelen küzdelme a költségvetési hiány kezeléséről.

Az USA ezermilliárd dolláros deficitet görget maga előtt idén, jövőre és várhatóan 2013-ban is, és előfordulhat, hogy a befektetők egyszer csak mintegy felébredve álmukból - akárcsak Európa esetén - megvonják a bizalmukat az amerikai kötvényektől, az égbe emelve a kamatokat és megállítva a fellendülést.

Európában át kell ütemezni a görög, a portugál és az ír államadósságot, és ha túl sokat várnak ezzel a döntéshozók, az összeomláshoz vezethet - véli Roubini.

Kínában 2013-ban durván visszaeshet a GDP bővülése, mivel azt az exporton kívül egyre inkább a magas - a GDP 50 százalékát elérő - beruházási ráta táplálja. Ha az állótőke-befektetések visszaesnek, az hatalmas kapacitásfelesleget és a bankoknál óriási rosszhitel-állományt hagyhat maga után, ami még inkább lassítaná a növekedést.