Szlovák távhőszolgáltatók eladók

2011.06.22. 15:14

Szlovákia hat nagy távhőszolgáltatót adna magánkézbe. A privatizációs folyamat pénteken kezdődik, amikor a nemzeti vagyonalap megkezdi a tanácsadó-keresést a magánosítás lebonyolításához az EU hivatalos lapjában. Az ügylet a tervek szerint 2012 júliusáig záródik le, a kormány 160-200 millió euró bevételt vár a cégek eladásából.

A távhőszolgáltatók privatizációjának ötletével Ivan Miklos pénzügyminiszter állt elő még áprilisban, így szerezne pénzt az ország az eurómentőövhöz való hozzájárulásra. Az eredeti terv az volt, hogy Szlovákia a nemzetközi pénzpiacon venné fel az összeget.

"Ha a privatizációból származó pénzt használjuk fel erre a célra, az nem fogja befolyásolni sem az államadósságot, sem az államháztartás hiányát" - jelentette ki egy szakmai fórumon a miniszter.

Az eurómentőövhöz 2013 után Szlovákiának 659 millió euróval kell hozzájárulnia. A kormány a hat nagy, állami kézben lévő városi távhőszolgáltató eladása mellett tervezi a Slovak Telekom távközlési társaság értékesítését is. Szakértői becslések szerint a teljes privatizációból az államkassza összesen mintegy 1,2 milliárd eurós bevételhez jutna.

Magyarországon az áram- és gázszolgáltatással ellentétben a távhőszolgáltatás döntően önkormányzati kézben maradt, és ez a kormányzati szándék szerint a következő években valószínűleg nem is változik, míg a régió országaiban az energetikában még nem zárult le a privatizáció korszaka, addig Magyarországon új államosítást hirdetett a kormány.