Fizet a Rolls Royce, mert felrobbant egy hajtóműve

2011.06.23. 14:20

100 millió dolláros kártérítést fizet a Rolls Royce a Qantas ausztrál légitársaságnak, mert annak az egyik A380-as szuperjumbóján tavaly novemberben felrobbant egy hajtómű, amit a cég gyártott - írja a BBC. A gép, aminek a fedélzetén 459-en utaztak, röviddel a szingapúri felszállás után ugyanott kényszerleszállást hajtott végre.

A balesetben senki nem sérült meg, de a légitársaság elővigyázatosságból földre rendelte mind a hat Airbus szuperjumbóját, ami jelentős bevételkiesést okozott a vállalatnak.

Pedig amúgy is rá jár a rúd mostanában a Qantasra: először a japán és új-zélandi földrengések, aztán az ausztrál áradások és ciklonok, majd a chilei vulkáni kitörés hamufelhője csökkentette a bevételeiket.

"A Qantas-nak egyszerre több kihívással kell megküzdenie, veszteségesek a nemzetközi járatai, és a munkavállalók is sztrájkkal fenyegetik. Az elmúlt hat hónap a rossz hírekről szólt, nem könnyű az életük mostanában" - mondta a BBC-nek Tom Ballantyne, az Orient Aviation repülési magazin tudósítója.

A Rolls Royce kártérítése mindenesetre kicsit segített a vállalatnak, ami 500-550 millió ausztrál dolláros profitot vár az idén június végén lezárult pénzügyi évre (egy ausztrál dollár nagyjából 200 forintot ér).