Trichet bírálta a hitelminősítőket

2011.07.07. 23:33

Bírálta a hitelminősítőket csütörtökön, az EKB kamatdöntését követően tartott sajtótájékoztatóján az Európai Központi Bank (EKB) elnöke. Jean-Claude Trichet a Moody's Portugáliát  drasztikusan leminősítő keddi döntése miatt fakadt ki.

Úgy vélekedett, hogy a globális pénzügyi rendszer szintjén egy kicsi, oligopolisztikus struktúra nem kívánatos. Az EKB kamatpolitikájáról szólva azt a kifejezést használta, hogy az árstabilitást veszélyeztető kockázatokat "igen közelről" figyelik.

A görög kérdéssel kapcsolatban Trichet hangsúlyozta: nemet mondanak a szelektív fizetésképtelenségre, ugyanakkor az EKB továbbra sem támogatja európai politikusok azon erőfeszítéseit, hogy a görög mentőakció költségeit magánbefektetőkkel osszák meg.

Az Európai Központi Bank - Portugáliát segítve - ugyanakkor bejelentette, hogy kormányzótanácsa a Moody's leminősítése nyomán határozatlan időre felfüggesztette az euróövezeti hitelműveletekben a portugál állam által kibocsátott államkötvények illetve egyéb, piacképes adósságeszközök fedezetként történő elfogadásánál a minimális adósbesorolási küszöbre vonatkozó követelményt. Ezt a bank korábban Görögország és Írország esetében már megtette.

Az EKB azt is közölte, hogy kormányzótanácsa értékelte Portugália gazdasági és pénzügyi kiigazító programját és azt megfelelőnek tartja.

A Moody's Investors Service kedden, egyszerre négyfokozatú leminősítéssel vonta meg a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatát Portugáliától - besorolását a "bóvli" kategóriába rontva - arra hivatkozva, hogy az országnak egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége.  • Hírek
  • Hírek