Eltűnik a szlovák kocsmából a nyerőgép

2011.07.13. 11:05 Módosítva: 2011.07.13. 11:07

Eltűnnek a kocsmákból és vendéglátóipari egységekből 2013-ban a nyerőgépek, ismerteti a szlovák szerencsejáték-törvény módosításának hatását a bumm.sk. Nyerőgépek csak játéktermekben üzemelhetnek, melyekben nem szolgálhatnak fel alkoholt, és dohányozni sem lehet majd. Az önkormányzatoknak 2011-től jogában áll megtiltani, hogy a településen kaszinót vagy játéktermet nyissanak.

A jogszabály szerint a szenvedélybeteg játékosok nem léphetnek be a játéktermekbe, ha saját maguk, vagy közeli családtagjuk erre kéri a termek üzemeltetőit. Az egyes játékok közti intervallum 3-ról 4 másodpercre nő: a törvény alkotói szerint ez csökkenti az impulzív, kényszeres játékra való hajlamot, mely szenvedélybetegséghez vezethet. Újdonság az is, hogy a nyeremény kifizetése után a játékos 15 másodpercig nem kezdhet új játékot.

A szlovák kereszténydemokrata párt azért nyújtotta be a törvényjavaslatot, mert véleményük szerint nagyon gyors ütemben nőtt a játékautomaták és a játékosok száma az országban. A módosítás célja, hogy csökkentse a szenvedélybeteg játékosok számát, akik gyakran egész fizetésüket a gépekben hagyják, és adósságba keverik magukat és családjukat. Radoslav Procházka kereszténydemokrata képviselő, a törvény egyik megalkotója szerint minden euróért, melyet az állam a szerencsejáték adójából szerez, sokkal többet fizet ki a játékszenvedély következményeinek orvoslására.

A játékautomaták üzemeltetői korábban felhívták a figyelmet, hogy a törvény nyomán az állam és az önkormányzatok csaknem 40 millió eurót veszthetnek, és több ezer munkahely szűnhet meg.