Judit
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Ciprus belerogyhat a lőszerrobbanásba

2011.07.20. 13:09

Lehetséges, hogy Ciprus pénzügyi segítségre szorul - jelentette be Atanáziosz Orfanidesz, a ciprusi központi bank elnöke, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja, aki szerint ez akkor következhet be, ha nem történnek hatékonyabb lépések a július 11-i robbanás gazdasági hatásainak mérséklésére.

Orfanidesz július 18-án kelt, Dimítrisz Hrisztofiasz köztársasági elnöknek címzett levelében úgy fogalmazott: "annak érdekében, hogy elkerüljük a legrosszabbat, beleértve egy támogatási rendszerbe való belépést és mindent, ami ezzel jár, azonnali hatállyal további, és még hatékonyabb intézkedéseket kell tennünk".

Július 11-én kora reggel nagy erejű robbanás történt a ciprusi Limassol közelében lévő haditengerészeti támaszponton, 13-an meghaltak, 60-an megsebesültek, továbbá a detonáció működésképtelenné tette Ciprus legnagyobb erőművét, amely a szigetország áramellátásának 60 százalékát adja. Az Európai Unió már felajánlotta segítségét.

A balesetben az a 98 konténernyi lőszer robbant fel, amelyet a ciprusi hatóságok a ciprusi zászló alatt állomásozó orosz Moncsegorszk nevű hajó fedélzetéről koboztak el 2009-ben. A hajó Iránból tartott Szíriába, megsértve az Irán ellen elrendelt ENSZ-szankciókat. Antonisz Paszkalidesz kereskedelmi miniszter a rádiónak nyilatkozva úgy értékelte, hogy "apokaliptikus méretű katasztrófa" történt.

A katasztrófa következtében lemondott tisztségéről Kosztasz Papakosztasz ciprusi védelmi miniszter, valamint Markosz Kiprianu külügyminiszter is. A politikai helyzet kényes, a sajtó ugyanis olyan dokumentumokat tárt fel, amelyek szerint a kormány legalább öt tagja tudatában volt a robbanásveszélynek.

Éppen ezért sok ciprusi a kormányt hibáztatja, és rendszeresen ezrek tüntetnek Dimítrisz Hrisztofiasz köztársasági elnök lemondását követelve. Legutóbb hétfő este volt demonstráció Nicosiában az elnöki palota előtt. Egyes becslések szerint a résztvevők száma a 15 ezret is elérte.

Cipruson napi kétszer két órára forgó rendszerben kikapcsolják az áramot, s a légkondicionálók használatának korlátozására kérték a lakosságot, miközben a hőmérséklet 35-40 Celsius-fok között mozog.