A lengyel jegybank szigorúbban szabályozná a devizahiteleket

2011.07.27. 15:52

A lengyel jegybank támogatja a pénzügyi felügyelet igyekezetét a kereskedelmi bankok által a devizaalapú jelzáloghitelek törlesztési árfolyamának kalkulálásához alkalmazott vételi- és eladási árfolyam különbözetének szabályozására - jelentette ki Marek Belka, a jegybank kormányzója a Polityka című hetilapnak adott interjúban.

"Nem gondolom, hogy ebben a kérdésben szabad kezet kellene adnunk a kereskedelmi bankoknak" - mondta Belka, megjegyezve, hogy a bankok sok esetben "botrányosan nagy" árfolyam különbözetet alkalmaznak. "Ezt a problémát a piaci verseny nyilvánvalóan nem képes megoldani, hiszen évek óta nem oldotta meg" - fogalmazott.

Marek Belka a törlesztési árfolyam kalkulálásához alkalmazott vételi- és eladási devizaárfolyam különbözet megállapítására vonatkozó szabályok pontos rögzítését szorgalmazza a hitelszerződésekben, lehetővé téve a hitelfelvevőknek törlesztési költségeik pontos felmérését.

A hiteltörlesztési devizaárfolyamok megállapítása már kampánytéma rangjára emelkedett a lengyel politikában. A PSL, a kisebbik koalíciós partner a hivatalos jegybanki referencia árfolyamot kívánja bevezetni a devizahitelek törlesztőrészleteinek számítási alapjaként.

A lengyel pénzügyi felügyeletnek már sikerült ugyan rákényszerítenie a bankokat a devizahitelek devizában történő törlesztésének elfogadására, a bankok azonban ezt a rendelkezést is kijátszották azzal, hogy pótdíj fizetésére kötelezték ügyfeleiket a hitelszerződések egyik függelékében szereplő kikötésekre hivatkozva.