A szenátus is megszavazta az adósságplafon-emelést

2011.08.02. 18:47

74 szavazattal, 26 ellenében elfogadta az amerikai szenátus az adósságplafon megemelését. Ezzel elhárult az utolsó akadály is, már csak Barack Obama elnök aláírása kell a törvényhez.

Harry Reid a szenátus demokrata vezetője a szavazás után
Harry Reid a szenátus demokrata vezetője a szavazás után

A képviselőház az utolsó pillanatban, még hétfő este fogadta el a törvényt, amely nélkül az Egyesült Államok fizetésképtelenné vált volna és le kellett volna állítani bizonyos szövetségi kiadások folyósítását.

A törvény három lépésben orvosolná a bajokat:

  • első lépésben egy tíz évre széthúzott, 916 milliárd dolláros, kizárólag kiadásvágásra épülő hiánycsökkentés jöhet, miközben az adósságplafon ezermilliárd dollárral emelkedhet (ebből 400 milliárd dollárra rúghat az azonnali plafonemelés)
  • ehhez jöhet egy további 1500 milliárd dolláros vágás, ha a demokraták és a republikánusok november 24-ig meg tudnak egyezni a kiigazítás szerkezetéről, azaz arról, hogy honnan és mennyi pénzt vegyenek el
  • ha a kettes pont megállapodás hiányában kimúlik, akkor élesedhet a törvénycsomag harmadik lába: ez további egyeztetések nélküli, automatikusan életbe lépő 1200 milliárdos kiigazítást jelent az adósságplafon ugyanekkora emelésével kiegészítve, de csak 2013-tól kezdődően.

A teljes csomag tehát egy több lépésben végrehajtott, durván 2100-2400 milliárd dolláros hiánycsökkentést jelent időben alaposan elnyújtva, az adósságplafon 2013-ig szóló, hasonló nagyságrendű emelésével párhuzamosan. Erről bővebben itt olvashat.

Ezzel ugyanakkor még messze nem oldódott meg minden: londoni pénzügyi elemzők szerint az amerikai adósságdinamika stabilizálásához és valószínűleg az Egyesült Államok leminősítésének elkerüléséhez sem lesz elég az adósságplafon-emelési egyezségében szereplő államháztartási deficitcsökkentési terv.