Görögország elvesztegette az időt

2011.09.09. 12:03

Görögország elvesztegette az időt az EU-IMF első segélycsomagjának másfél évvel ezelőtti elfogadása óta, lényegében semmit sem teljesített akkori vállalásaiból, és nincs ideje pótolni a lemaradást. Egyesek szerint az állam összeomlására van szükség a társadalom megváltozásához, ídézi a Napi Online a CNBC elemzését.

A nemzetközi közösség növekvő nyomása alatt nyögő görög vezetés igyekszik elkerülni az államcsődöt, próbálja kipasszírozni az államapparátusból az elvárt strukturális reformok megkezdését és a költségvetési célok teljesítéséhez szükséges intézkedéseket, ám erőfeszítései kudarcra vannak ítélve és a horizonton feltűnt az előrehozott választások lehetősége.

A hagyományosan lusta közszféra, a kiirthatatlan korrupció és a jó politikai kapcsolataikra építő, elkényeztetett szakszervezetek lehetetlenné tettek minden előrelépést az elmúlt másfél évben, az ország nagyobb részt képtelen volt teljesíteni azokat a vállalásait, amelyeket az első EU-IMF segélycsomag megszerzése érdekében ígért. A költségvetési hiány ahelyett, hogy csökkenne, nő, így nem csoda, hogy a haladást hiányoló uniós partnerek elvesztik a türelmüket, és immáron nyílt beszédtéma Görögország kizárása az eurózónából. Eközben a lakosságnak alig van fogalma arról mi történik vele, csak azt tudja, hogy tele van a hócipője a megszorításokkal.

"Elvesztegettük az elmúlt másfél évet, ma már nyilvánvaló, hogy a kormány nem tudja teljesíteni fiskális céljait, és nem tud újabb intézkedéseket hozni, amelyek tovább terhelnék az embereket. Ez a vég" - véli Kosztasz Panagopulosz, az ALCO közvélemény-kutató cég vezetője. Georgiosz Papandreu miniszterelnök parlamenti szezonnyitó beszédében ugyan ismét meghirdeti majd a reformokat, de Papagopulosz már nem hisz abban, hogy szavait tettek követhetik, mind mondja, itt már csodára lenne szükség, hogy helyrehozzák, amit elszúrtak az elmúlt 18 hónapban.

Az uniós partnerek és Athén találhat valami kompromisszumot, ami lehetővé teszi, hogy Görögország megkapja a segélycsomag esedékes részletét, mert enélkül összeomolhat az ország magával rántva az eurót is, de az EU-ECB-IMF trojka tárgyalásain tapasztalt jelenségek kétségeket ébresztenek az iránt, hogy létezhet hosszabb távú megoldás. Papandreu mindent pénzügyminiszterére, Evangelosz Venizeloszra hagyott, a megbeszélések alatt a párizsi Líbai-konferencián volt. Az egyik ellenzéki lap szerint a miniszterek - néhány kivételtől eltekintve - sohasem hittek a reformokban, a trojka szakértőivel bújócskát játszottak, halogatták, elkerülték az érdemi tárgyalásokat, sőt sokszor igyekeztek megvezetni a trojkát.

Egyes elemzők lehetségesnek tartanák az előrehozott választások kiírását, amelyen leválthatnák a 2009 őszén a gazdaság ösztönzésének ígéretével hatalomra került, majd brutális megszorításokra kényszerült baloldali kormányt, ám ez sem látszik reálisnak. Az előrejelzések szerint az szavazásnak nem lenne egyértelmű győztese, ezért újabb választásnak kellene következnie, hatalmi vákuumot teremtve abban az időszakban, amikor az ország a második világháború utáni legmélyebb válságán megy keresztül.

Panagopulos úgy véli, ha nem is oldana meg mindent egy új adminisztráció felállása, legalább leválthatnák azt a kormányt, amely nem tud kormányozni. Sokan úgy gondolják már, hogy igazuk van azoknak, akik szerint az ország összeomlására van szükség ahhoz, hogy a görög társadalom megváltozzon.