Fehéroroszország lemondana az IMF-hitelről

2011.09.14. 17:19

Fehéroroszország szerdán jelezte, hogy valószínűleg mégsem kér pénzügyi támogatást a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), miközben megszüntette a helyi rubel árfolyamrögzítését, szerdán először a devizapiaci kereslet-kínálat alakította a fehérorosz valuta árfolyamát.

Az árfolyamrögzítés feladásával az első nap azonnal jelentősen, 38 százalékkal zuhant a fehérorosz rubel a dollárhoz képest, dél körül 8 600 rubel ért egy dollárt.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden azt közölte, hogy október 5-től mintegy két héten át tárgyalnak szakértői Minszkben, ahol utoljára júniusban jártak. Kedden a Valutaalap jelezte ugyanakkor, hogy csak azután nyújtana hitelt, ha Fehéroroszországban komoly reformokat hajtanak végre pénzügyi és gazdasági téren egyaránt.

Erre válaszul a fehérorosz jegybank alelnöke szerdán bejelentette, nem biztos, hogy egyáltalán akarnak kölcsönt kérni az IMF-től. Az illetékes azt mondta: "még nincs végleges döntés, de nagyon elképzelhető, hogy nem vesszük igénybe az IMF forrásait. Most úgy tűnik, a magunk erejéből is megoldjuk a gondokat".

Minszk a nyár elején kért 8 milliárd dollár kölcsönt az IMF-től.

A tízmillió lakosú Fehéroroszország Aljakszandr Lukasenka 17 éves kormányzása idejének legsúlyosabb pénzügyi válságát éli. Hatalmas a kereskedelmi mérleg deficitje, és az ország devizahiánnyal küzd.

A kormány május elején 36 százalékkal leértékelte a nemzeti valutát. A gazdasági minisztérium májusban felülvizsgálta a 2011-re vonatkozó inflációs előrejelzéseket. A tárca becslése szerint az infláció, amely júliusban éves szinten 48,4 százalék volt, az év végére elérheti a 75 százalékot is.