Mégsem lesz népszavazás a görög euróról

2011.09.20. 12:41

Cáfolta a görög kormány helyettes szóvivője kedden azt a lapértesülést, amely szerint Jeórjiosz Papandreu miniszterelnök népszavazást tartana Görögország euróövezeti tagságáról.

Arra a kérdésre, hogy a tervezett népszavazás az euróövezeti tagságról szólna-e, Angelosz Tolkasz azt válaszolta: "nem, a kormány nem foglalkozott ilyen témával". Tájékoztatása szerint a kormány hétfőn valóban előterjesztett egy törvényjavaslatot népszavazás megtartására, de ennek nem volt konkrét témája.

Az angol nyelven megjelenő Kathimerini című lap keddi online kiadásában szellőztette meg az esetleges népszavazás hírét. A lap szerint ez erősítené a kormány pozícióit az adósságválság rendezésében, akár az euróövezeten belül, akár kívül. Egyszersmind további felhatalmazást adna a kormánynak, hogy folytassa a nemzetközi hitelezők által megkövetelt takarékossági programját, ami miatt szinte már mindennaposak az utcai demonstrációk Görögországban.

Az információforrás megjelölése nélkül a lap keddi online kiadásában arról számolt be, hogy a következő napokban a parlament napirendre tűzi a népszavazás megtartásához szükséges törvényjavaslatot.