Bécs megtámadja a magyar végtörlesztést

2011.11.09. 13:58
A Figyelő interjút készített Maria Fekter osztrák pénzügyminiszterrel, amiben egyéb témák mellett az Európai Bizottsághoz a magyar devizahitelezési törvénnyel kapcsolatban benyújtott felülvizsgálati kérelemről kérdezték.

„A piacgazdasággal ellentétes magyarországi intézkedéseket a piacok negatívan fogadják. Ebben az értelemben úgy gondolom, hogy az elmúlt hónapokban bevezetett, gazdaságilag követhetetlen, a populizmus jegyeit magukon viselő törvénymódosítások Magyarországot, mint célpiacot sok potenciális befektető szemében kérdésessé teszik” – mondta Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter a Figyelőnek adott interjúban, amikor a Közép-Európai régió teljesítményéről kérdezték.

Kína, Görögország és az európai szolidaritás is szóba került az interjúban, de az osztrák pénzügyminiszter Magyarországról fogalmazta meg legmarkánsabban a véleményét.

Szerinte nemcsak a jövőbeni befektetőket ijesztheti el a pillanatnyi magyar helyzet, hanem a már országhatáron belül levő cégek is megfontolhatják, hogy maradjanak-e. „A már itt működő vállalkozások is felül fogják vizsgálni Magyarországra vonatkozó befektetési döntéseiket. Nagy a valószínűsége annak, hogy mindez hátrányosan fog hatni az önök gazdasági növekedésére és a magyarországi általános foglalkoztatási helyzetére” – állította.

A pénzügyminisztert különösen felháborította a devizahitelek végtörlesztéséről szóló magyar törvény: „Még mindig az a véleményem, hogy ez a törvény inkorrekt, mert tisztességtelenül avatkozik be érvényes szerződésekbe, eleve (európai) közösségi jogot sért. Ausztria ezzel kapcsolatban felülvizsgálati kérelemmel fordult az Európai Bizottsághoz.”

Az események tükrében Fekter nem látja meglepőnek, hogy például az osztrák Bank Austria felülvizsgálja a magyarországi terjeszkedési terveit. A jelenlegi magyar kormány ugyanis az ismétlődő figyelmeztetések ellenére olyan törvényeket fogadott el, amelyek csökkentik az ország gazdasági vonzerejét.

„Bilaterális kapcsolataink alapvetően jók, és a két ország közötti kereskedelem a közelmúltban is pozitívan alakult. A magyar kormány néhány intézkedése azonban (…) nagy kockázatot jelent gazdasági kapcsolatainkra nézve. Bármennyire is szüksége van Magyarországnak a reformokra, ügyelnie kell arra, hogy azok összhangban álljanak az Európai Unió politikai és jogi játékszabályaival” – nyilatkozta a gazdasági hetilapnak.