Rémisztő szinten az olasz államkötvények

2011.11.09. 12:17 Módosítva: 2011.11.09. 12:19
Túl kevés, túl későn. Így értékelték a piacok Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ígéretét, hogy a lemond a költségvetési törvény elfogadása után, miután az olasz államkötvények hozama túllépet a kritikus szinteknek tekintett 7 százalékon.

A tízéves lejáratú olasz államkötvények hozama szerdán elérte, majd meg is haladta a 7 százalékot, ami a legmagasabb kamat 1999 óta (ekkor cserélték a lírát euróra). Ezzel párhuzamosan az olasz részvényárfolyamok is több mint 3 százalékkal estek, ami újra felélesztette az olasz gazdaság összeomlása iránti félelmeket.

A 7 százalékos hozamszintet mérföldkőnek értékelik a befektetők, efölött elemzők szerint könnyen finanszírozhatatlanná válhat egy ország államadóssága. Ezt a korábbi görög és portugál példák is mutatták – állapította meg a BBC.

Olaszországnak 2012-ben nagyjából 360 milliárd euró hitelt kell majd visszafizetnie. Az újabb piaci kölcsönök felvételével azonban problémák lehetnek, ha a befektetők úgy látják, hogy az általuk folyósított pénz csak kölcsöntörlesztésre menne el, és nem lennének garanciák arra, hogy majd nekik megtérülnek majd a mostani befektetések.

A mostani hirtelen kamatemelés mögött az LCH elszámolóintézet döntése állhat. Az intézet nagyobb összegeket kezdett el követelni az olasz államkötvények kezelése kapcsán. Eric Wand, a londoni Lloyd's bankcsoport elemzője szerint ez jelentős változás és az olasz hitelek minőségének romlását mutatja. „A piac imádna egy szakértői kormányt, ami keresztülvinné a reformokat. Ha választásokra kerül sor, az három hónap inaktivitást jelent” – nyilatkozta a Bloombergnek.

Az olasz államkötvények gyengeségét mutatta a viszonyítási alapnak számított német államkötvények iránt hozambeli különbségek növekedése is. Szerda délelőtt ez az arány már elérte 5,2 százalékpontot, vagyis az olaszok három és félszer olyan drágán jutnak hitelhez, mint a németek. Az olasz kötvények helyzetét tovább rontja, hogy Németország éppen ma készül eladásokat tartani a piacon.

Amennyiben Róma államadósságának piaci finanszírozása elakad, az komoly gondot fog jelenteni az egész euróövezetnek. Az olasz államadósság eléri az ország GDP-jének 120 százalékát és mennyiségében a harmadik legnagyobb adóssá teszi az euróövezetben.

Olaszország a fönti okok miatt jóval fontosabb, mint az eddig bajbajutott Görögország és ezt mutatva a reggel pozitívban nyitó európai tőzsdék is mind csökkeni kezdtek a kedvezőtlen itáliai hírek hallatára.