Antal, Anett
16 °C
24 °C

Berlusconi már nem indulna a választásokon

2011.11.09. 11:00

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szerint februárban előre hozott választásokat tart majd Olaszország, de ő már nem indul a kormányfői tisztségért, írta szerdán a La Stampa című olasz napilap. "A költségvetési törvény elfogadása után azonnal lemondok, és mivel úgy vélem, senki nem tudja majd megszerezni a szükséges többséget egy új kormány megalakításához, február elején valószínűleg választások lesznek, de én nem indulok jelöltként" - mondta Berlusconi az újság szerkesztőjével folytatott beszélgetés során.

A jobbközép új jelöltje a PdL-vezető és volt igazságügyi miniszter Angelino Alfano lesz. A 41 éves politikus július óta irányítja a Szabadság Népe pártot, és Berlusconi jobbkezének számít. A kormányfő ugyanakkor kizárta azt, hogy Alfano vezetésével átmeneti kormány alakuljon, szerinte az egyetlen kiutat az új választások kiírása jelenti. "Alfano mindenki számára elfogadható, és hiba lenne most feláldozni" - magyarázta Berlusoni.

Az olasz miniszterelnök azt sem tervezi, hogy nemzeti egységkormány formájában próbáljon többségre szert tenni. "Nem akarom velük befejezni a karrieremet" - mondta a legnagyobb ellenzéki pártról, a demokratákról Berlusconi.

A jelenlegi állás szerint a 2012-es költségvetési törvényt a jövő héten fogadja el a szenátus, az alsóház pedig a hónap végéig dönthet róla. A kormányfő állítólag a felsőházi döntés után lemond. "Fontos, hogy gyorsak legyünk" – mondta. Berlusconi szerint a válságot "lehetőségként és nem teherként" kell értékelni, és a kormány hitelfelvételi költségeinek megnövekedése nagyszerű alkalmat jelent a reformokra, amelyeket mindig is meg akart valósítani, de sohasem volt rá lehetősége.

A frankfurti tőzsde DAX-indexe szerdán 1,42 százalékos emelkedéssel nyitott, miután Belusconi kedden Giorgio Napolitano államfővel folytatott megbeszélése után bejelentette: hamarosan lemond a kormányfői tisztségről.