Euróválság: kritikus tíz nap jön

2011.11.30. 09:20

Az euróövezeti válságkezelés kritikus tíz nap előtt áll. A döntéshozóknak arra kell összpontosítaniuk, hogy  a válság továbbterjedésének megakadályozása érdekében meggyőző pénzügyi tűzfalat húzzanak fel és erősítsék a gazdasági kormányzást – mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke, gazdasági és pénzügyi biztosa szerdán.

Az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszteri és gazdasági miniszteri (Ecofin) találkozója előtt újságíróknak elmondta: „összességében most kritikus tíz napba lépünk, amikor véglegesíteni kell és lezárni a válságkezelést".

Az uniós biztos szerint "két főbb irányvonal mentén kell folytatni a munkát. Biztosítani a piaci turbulencia visszaszorításához szükséges pénzügyi tűzfalat, hogy ezzel egy időben tovább erősítsük a gazdasági kormányzást".

Rehn szerint a válság idején jó együttműködés jött létre az euróövezeti államok és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. Elmondta azt is, hogy az Európai Központi Bank (EKB) „jelentős szerepet” játszott eddig a válságkezelésben.