Norvégia kész támogatni Magyarországot

2011.11.30. 12:17

Norvégia kész hatalmas vagyonából közvetlenül is államkötvényeket vásárolni, akár Magyarországtól is, de erre a norvég kormánynak nincs ráhatása, a döntés a Norvég Állami Nyugdíjalap hatáskörébe tartozik, nyilatkozta Sigbjorn Johnsen norvég pénzügyminiszter az alapblog.hu-nak.

„Nálunk külföldi államkötvények vásárlására csak a nyugdíjalapnak van jogosítványa. Ez egy szabályos piaci, világpiaci szereplő, egy intézményi befektető, amely a hozamok maximálásában érdekelt. Hosszú távra fektet be Amerikában, Európában, Ázsiában” – mondta Johnsen.

A norvég pénzügyminiszter elmondta: nincs tudomása arról, hogy Magyarország ajánlott volna megvételre Norvégiának államkötvényeket, azt azonban hangsúlyozta, hogy Norvégia az Európai Gazdasági Térség közös fejlesztési programjai révén, kedvezményes hitelek, támogatások formájában továbbra is kész hozzájárulni magyarországi projektekhez.

Johnsen tehát általánosságban elképzelhetőnek tartott egy kétoldalú megegyezést a magyar államadósság finanszírozásáról, de reálisan a támogatás megszerzése csak az IMF-en keresztül képzelhető el. „Az IMF-ben látjuk ebből a szempontból a legnagyobb fantáziát. "Úgy gondoljuk, hogy az IMF révén lehet a leghatékonyabban azt a támogatást megadni, amit a történelmi kihívás megkövetel” – mondta.

Az euróövezet kapcsán Johnsen leszögezte, hazájának alapvető érdeke az Európai Unió stabilizálása, azonban kormányát két népszavazás eredménye is köti ahhoz, hogy egyelőre ne vegye fontolóra a közvetlen csatlakozást.

Legfőbb európai problémának a munkanélküliséget tartja, melynek megoldásában élenjárónak gondolja saját országát ugyanúgy, mint az átfogó nyugdíjreform, valamint a népességszám növekedése érdekében indított programok végrehajtásában.

A norvég gazdaság jelenleg stabil alapokon áll, az EU válsága természetesen csökkenti az exportbevételeket, de ezt jelenleg Oslo ellensúlyozni tudja olajbevételeinek átcsoportosításával, hogy a megnövekedett szociális kiadások ne üssenek lyukat a költségvetésen. Johnsen elismerte, hogy nemzetközi szinten spekulálnak a norvég koronával is, de szerinte ennek mértéke nem jelentős, az igazi gond a beáramló befektetések miatt kialakult ingatlanbuborék, amit sürgősen kezelni kell.