Mától Moszkva is tagja a WTO-nak

2011.12.16. 12:40

18 évnyi tárgyalás után, a mai napon Svájcban lezajló ceremónia keretében, Dmitrij Medvegyev elnök aláírásával Oroszország végre a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) teljes jogú tagja lehet. Az utolsó akadályt novemberben sikerült megszüntetni, amikor Grúzia is beleegyezett Moszkva csatlakozásába.

„Oroszország megdöntötte a kínaiak 15 éves rekordját” – mondta korábban Pascal Lamy a WTO főigazgatója a szintén rendkívül hosszú kínai tárgyalássorozatra utalva. „Ha megnézzük az orosz gazdaság szerkezetét érthető a dolog. Az előnyök nem voltak tisztán láthatóak, ameddig meg nem hozták a stratégiai döntést, hogy átalakítják a gazdaságukat.”

A svájci közvetítéssel létrejött egyezségnek következtében Oroszország egy olyan szervezet tagja lesz, ami elkötelezett a szabad kereskedelem elősegítése mellett, amit a vámtarifák fokozatos csökkentésével akar elérni – írta meg az IHT.

Moszkva eddig a világ legnagyobb olyan gazdasága volt, ami kimaradt a WTO-ból, és a mostani csatlakozás jelentősen élénkítheti kereskedelmi forgalmát. „Ez győzelem Oroszországnak, győzelem a WTO tagoknak, és győzelem magának a WTO-nak is” – hangsúlyozta Pascal Lamy.

Az 1993 óta tartó tárgyalásokat Oroszország és a WTO-ban meghatározó szerepet játszó USA kételyei, az orosz gazdaság helyzete, majd az elmúlt években a grúz-orosz határvita és Abházia és Dél-Oszétia hovatartozása körüli nézeteltérések hátráltatták.