Dr. Végzet rázós évet jósol

2011.12.18. 20:36

A következő még az ideinél is rázósabb év lehet, idézi Nouriel Roubini amerikai közgazdászprofesszort az ecoline.hu a Reuters alapján. A közgazdász jövőre recesszióra számít Európában, melynek szerinte csak a mélysége és hossza nem egyértelmű egyelőre. A folytatódó hitelválság, a továbbra is megoldatlan adósság-problémák és az ezekre válaszul bejelentett megszorítások lejtmenetet vetítenek előre.

Úgy véli, az Egyesült Államok gazdaságát is fenyegetik az eurózóna válságának hatásai, az Egyesült Királyság már visszacsúszott a kétfenekű recesszióba, a Japán gazdaság teljesítményét pedig csak a tavaszi földrengést és cunamit követő újjáépítés élénkítette 2011-ben, szerkezeti átalakítások nélkül itt is gyenge év várható 2012-ben. A globális gazdaság motorjának számító Kínában szerinte egyre nyilvánvalóbbá válnak a növekedési modell hiányosságai.

Roubini szerint a gobális növekedés fenntartásához a vezető gazdaságok fizetőeszközenek átértékelésére volna szükség, ám ez egyelőre kimerül a jegybankok devizapiaci beavatkozásaiban, és a tőkebeáramlás korlátozásában. A közgazdász szerint a döntéshozók hamarosan kifogynak a lehetőségekből, hiszen a monetáris politikai eszközök az államok fizetőképességén nem javítanak, az exportaktivitás növelésére pedig a globális környezet romlása miatt nem lesz lehetőségük, így devizáik leértékelése nem vezet egyértelműen fizetési mérlegük javulásához.

A sajtóhírekben Roubinit Dr. Végzet néven is emlegetik, mivel azon kevesek között volt, akik előre megjósolták a 2008-as világválság kitörését. A közgazdász jóslatait azóta rendszerint nagy figyelem kíséri, az eurózóna kilátásaival kapcsolatban például meglehetősen pesszimista.

Roubini korábban úgy nyilatkozott: lehet, hogy Olaszországnak el kell hagynia az eurózónát, és vissza kell térnie a saját valutájához, hogy megoldja saját válságát. Ezzel a lépéssel ugyanakkor Olaszország felbomlásra kényszerítené az eurózónát, tette hozzá Roubini.