Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Rekord-munkanélküliség Angliában

2011.12.28. 14:26

Még legalább másfél évig emelkedik, és várhatóan a hárommilliós lélektani határ közvetlen közelében tetőzik a brit munkanélküliek száma az egyik londoni szakelemző cég szerdai előrejelzése szerint.

A legnagyobb európai humánerőforrás-tanácsadó csoport, a londoni székhelyű Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) azzal számol prognózisában, hogy 2012 egészében további 210 ezren veszítik el állásukat Nagy-Britanniában, és ezzel a hivatalosan nyilvántartott munkanélküliek száma jövőre eléri a 2,85 milliót. Ez a gazdaságilag aktív népességre számítva 8,8 százalékos munkanélküliségi rátát jelentene. Ilyen magas arányt legutóbb 1991-ben mértek Nagy-Britanniában; akkor a brit gazdaság recesszióban volt.

2013 nem a fellendülés, a mélypont éve lesz

A CIPD előrejelzése szerint azonban az állástalanok tábora legalább 2013 közepéig még tovább duzzad, és addigra eléri a 2,9 milliót, ahonnan azután lassan csökkenni kezd.

A brit munkanélküliség már most is több mint másfél évtizede nem mért szinten van, a fiatalok körében pedig rekordra emelkedett.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legújabb, decemberi összesítése szerint az októberrel zárult három hónapban a nyilvántartott állástalanok száma elérte a 2,64 milliót. Nagy-Britanniában - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságban - 1994 óta nem mértek ilyen tömeges munkanélküliséget. Az állástalanok aránya jelenleg 8,3 százalék.

Bajban a fiatalok

Az országos átlagon belül azonban a fiatalokat különösen sújtja a munkanélküliség. Az ONS legutóbbi adatai szerint az álláskeresők száma a 16-24 éves korcsoportban jelenleg 1,03 millió, a legmagasabb azóta, hogy a statisztikai hivatal 1992-ben elkezdte az e korosztályon belüli munkanélküliség külön kimutatását. A munkanélküliek aránya a brit fiatalok körében 22 százalék.

A brit gazdaság általános rövid távú növekedési kilátásai - főleg az euróövezeti adósságválság miatt - meglehetősen gyengék, bár az előrejelzések így is jobbak a valutaunióra vonatkozó, gyakorlatilag egyöntetűen recessziót valószínűsítő citybeli prognózisoknál.

Nagy-Britannia mélységi és hosszúsági rekordot döntő recessziót élt át 2008-2009-ben. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit gazdaság összteljesítménye. Ilyen hosszú recesszióra még nem volt példa Nagy-Britanniában azóta, hogy a brit statisztikai hivatal 1955-ben elkezdte a rendszeres negyedéves GDP-kimutatások közlését.

A növekedés a recesszió vége óta is rendkívül vérszegény, sőt időközben volt egy negyedév - a tavalyi utolsó -, amelyben megint GDP-mínuszt mértek az előző három hónaphoz képest. A brit statisztikai hivatal kimutatása szerint abban a negyedévben 0,6 százalékkal csökkent a brit gazdaság teljesítménye a tavalyi harmadik negyedévvel összehasonlítva.