Buda, Richárd
-3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

IMF: Veszélyesebb a helyzet, mint valaha

2012.01.16. 10:34

Az európai kilátások gyászosak, az Európára és a világgazdaságra ható kockázatok pedig magasak – mondta David Lipton, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgató-helyettese egy hétfői beszédében. Korábban a szervezet már figyelmeztetett arra, hogy veszélyes új szakaszába lépett a világgazdasági válság. Hétfőn Lipton azt mondta: ez a szakasz most már nem új, de veszélyesebb, mint valaha.

A vezérigazgató-helyettes szerint világszinten gyengült a gazdasági aktivitás. Annak ellenére, hogy amerikai gazdasági mutatók az elmúlt időszakban pozitív meglepetést okoztak, összességében a világgazdasági aktivitás romlott 2011 utolsó negyedévében, és a rövid távú kilátások észrevehetően rosszabbak a szeptemberben közölteknél. Ráadásul mindazok a negatív kockázatok, amiket szeptemberben felsoroltak, azóta bekövetkeztek.

Kevés a pénz

Lipton szerint  a rosszabb gazdasági helyzet legfőbb oka az euróövezeti válság. Elmondta: különösen a fiskális fenntarthatóság és a banki veszteségek miatt nőttek a kötvényhozamok az euróövezeti államokban. A banki finanszírozás majdhogynem megszűnt, mivel a legnagyobb bankok azzal javítanak tőkepozícióikon, hogy eszközöket értékesítenek és korlátozzák a hitelezést - értékelt az amerikai közgazdász.

Az eszközleépítés már azzal a veszéllyel jár, hogy a növekedés a jövő héten közlendő, felülvizsgált prognózisnál is rosszabb lesz, tette hozzá.

Gyászos kilátások

Lipton szerint „az európai kilátások gyászosak, és az Európára, illetve a világgazdaságra ható kockázatok magasak”. Ehhez hozzátette: „ahelyett, hogy engednénk, hogy a pesszimizmus megbénítson minket,  itt az idő, hogy a válságból való kilábalás reményteli munkájára összpontosítsunk”.

Szerinte ha van jó hír, az az, hogy „ismerjük a kiutat jelentő politikákat, és éppen az ehhez szükséges pénzügyi háttér megteremtésén dolgozunk”. Amennyiben van erre irányuló politikai szándék, akkor nagy eséllyel megoldódhatnak az európai gondok – mondta a közgazdász.

Nagy a tét

Az euróövezeti kilábalás négy legfontosabb elemének nevezte, hogy több banki és állami likviditás, több költségvetési konszolidáció, több növekedés és több integráció legyen. Dicsérettel illette az európai vezetők megállapodásai nyomán körvonalazódó gazdasági csomagot, ám elmondta: 2012 legnagyobb kihívása, hogy továbblépjen Európa ezeken a területeken, együttműködjön a végrehajtásban, de szükség esetén menet közben is hajtson végre apróbb kiigazításokat.

„Nagy a tét” – mondta Lipton. Markáns lépések nélkül Európát az összeomló bizalom, a stagnáló növekedés és a kevesebb munkahely spirálja ragadná el, és a mai világgazdaságban egyetlen ország sem úszná meg a katasztrófa hatásait – tette hozzá.